Hirdetés

Hirdetés

A zenekar több szálon kötődik Ipolysághoz, Palásthoz és általában véve az Ipolymentéhez – ezeket Rom Gabriel frontember segítségével fel is göngyölítjük, de terítékre kerül maga a Kohó c. lemez, illetve jónéhány ínyencség a thrash metál banda múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban. Nagyinterjú.

Tudomásunkra jutott, hogy hosszú idő után – 12 év – újra lemezt adtatok ki, ráadásul szinte a teljes Harc! felállása tért vissza. Miért tértél vissza a zenekarba majd 15 év után?

Valóban, Krisztiánon kívül, aki távozása óta ma is Norvégiában él, szinte visszarendeződött a Harc!-ot megalkotó felállás. Bár ez már végképp nem az a munkafolyamat volt, mint a kétezres évek elején. Most Zsolt, az alapítótag hívott bennünket, Lajost és engem, hogy ötleteljünk vele az új lemezen – kicsit megrekedt a munka. Aztán elég jól haladtunk, ez a felállás maradt. Valójában, mióta hazaköltöztem Angliából, tartottuk a kapcsolatot, csak elmélyült, majd megszületett az új lemez: a Kohó.

Miért lett a lemez címe a Kohó?

A zenekar mai napig ózdi, ha az ember kicsit utánanéz, a város felemelkedésétől elválaszthatatlan a kohászati múlt. Zsolt egyébként az Ózdi Múzeum vezetője – www.ozdimuzeum.hu. A családjukban is volt az iparban dolgozó, így erről ő tudna többet mesélni. Amikor meghívott a munkára, a téma már adott volt.

Eddig milyen a lemez fogadtatása? A szakma hogyan fogadta, jelent már meg kritika?

Kicsit talán korai lenne számokba bocsátkozni, bár elég sok ismerős felől érkezett visszajelzés, illetve a közösségi oldalakon is tapasztaltam egyfajta izgalmat: 12 év után új lemezt adunk ki. Szerencsére, eddig még nem szidta az anyagot senki, a szakma nagyon jól fogadta.

A magyarországi rock és metál zene zászlóshajója, Hammer World magazin, Hangpróba rovatában osztott első helyet ítéltek a Kohónak, ami óriási megtiszteltetés, valamint az első kritikát is ők írták. Hamarosan több is megjelenik, megosztjuk majd a közösségi oldalakon.

Rom Gabriel

A zenétek thrash metál, azon belül is leginkább az USA nyugati partvidékeinek bandáit idézi – tudatos volt az irányvonal megválasztása, vagy inkább ösztönszerű?

Az irányvonal még 2002 táján tisztázódott, amikor is Zsolt, a fő dalszerző, eldöntötte, visszatér a gyökerekhez – ő már ’87-óta aktív. Volt egy lazább zenei időszak a Remorse ezredforduló körüli pár évében. Azután kerültünk a zenekarba a Gyerkről származó Kovács Krisztiánnal és erre a feszes Bay Area Thrash vonalra készült a 2003-as Promó, valamint a Harc! (2005) lemez is. Kérdésedre a válasz: szerintem tudatos volt, mégis ösztönszerű is egyben.

Mennyire vevő erre a zenére a közönség Magyarországon és külhonban?

Mivel a Remorse évtizedeken át élőben egy nagyon aktív banda volt, a koncertre járó közönség körében ismertté vált. A televízió- és a rádiócsatornák viszont nem sugározták. A 2000-s évek elején következett a zeneipar átalakulása – értsd: MP3, YouTube, Napster, iTunes stb., – a digitális platformok erősödése pont kialakulóban volt, így szerintem nem jutott el annyi emberhez a lemezünk, amennyihez mondjuk ma eljuthat. Ennek ellenére, ha vendégeskedtem az elmúlt 10 év Remorse felállásánál pár koncerten, a közönség velünk együtt énekelte az ismert dalokat. Külhonban még inkább nehéz felmérni. Nekem lett pár ismerősöm a Facebookon, akikkel sosem találkoztam, de máig kapcsolatban vagyunk, a Harc!-nak köszönhetően – USA, UK, ES, BRA stb.  Magyarul éneklünk, így nagyjából adott a földrajzi korlát, amit azonban egyáltalán nem bánunk. A külhoni magyar területeket szépen végig zúztak a srácok az elmúlt 10-12 évben.

Változott-e az évek alatt a közönség reakciója, akár a lemezek megítélése a közönség részéről?

Erre azért nehéz most választ adni, mert nálam kimaradt a 2005-2019 közötti időszak, de ha csak belegondolunk: 2005-ben egy nyolcéves „Yu-Gi-Oh” fanból simán felnőhetett egy metálos. Nekünk az lenne a cél, hogy ezen generációval is megszerettessük ezt az energikus zenét. Megkérlek, majd kb. 2 év múlva tedd fel újra ezt a kérdést.

A Kohó c. lemezt jegyző felállás.

Mi az, amiben más a zenétek egy mainstream rockzenéhez képest?

Az ilyen kérdéseket leginkább egy hétvégi bulin jó elővenni, amikor már mindenkit inspirál a szalonspicc és ki tudjuk vesézni a témát. Röviden talán annyit, bennünket nem kötnek törvényesített zenei szabályzatok, azt játszhatunk, amit szeretünk, megkötések nélkül.

Több szállal is kötődik a zenekar Ipolysághoz: rengeteg koncertetek volt nálunk, te mint frontember a környékről, Palástról származol.  Melyek a legemlékezetesebb történetek, amelyek felénk történtek veletek?

Ipolyságon születtem, jártam zeneiskolába, gimnáziumba. Rengeteg emlék – az első zenekarok is a városhoz kötnek. Paláston nevelkedtem, így a falu ugyanúgy kedves számomra. Az egyik legemlékezetesebb történet pont Paláston esett meg, ha jól emlékszem 2004-ben.

Falunapi apropóként szerveztünk egy rock koncertet, amin közel ezer ember volt jelen, rohangáló 3-4 éves kortól a nyugdíjasig, ennek ellenére fantasztikus hangulat volt. 30-40 km távolságról jöttek motorosok és így tovább – nagyon kedves emlék.

Tudtommal a szlovák közönség is kíváncsi a zenétekre, gondolok itt a közös bulikra Midnight Screammel Nagykürtösön. Hogyan jött a közös zenélés ötlete?

A Midnight Screames Palival már legalább 20-22 éve ismerjük egymást. Még a Remorse előtti zenekarunkkal, a Friday-vel játszottunk többször együtt Nagykürtösön, Rimaszombatban stb. 2002-ben volt egy közös turné a Friday és az akkori Remorse felállással, mindkét zenekar eljutott a nagy rimaszombati Corgon Festre, fantasztikusan lelkes közönség előtt játszhattunk. 2015-ben pár koncert erejéig megünnepeltünk a Harc! kiadásának 10. évfordulóját, ezen koncertek keretében jött a közös évvégi buli a Midnight Screammel Nagykürtösön.

Valóban, túlnyomó részt szlovák közönségünk volt, de leginkább olyanok, akik a magyarok lakta területeken nőttek fel, így lényegében többük értette a nyelvet, de aki nem értette, annak sem csengett idegenül a magyar szó. Végig csápolták a bő hetvenperces koncertünket.

A vadonatúj lemez borítóképe.

A dobosotok bekerült az Ektomorfba, akik szintén nemrég adtak ki új lemezt. Várható bármilyen szintű rivalizálás a két banda közt?

Aranyos a kérdés. Az Ektomorf teljesen más ligát játszik, mint a Remorse. Rivalizálás biztos nem várható, de lehet majd szervezési nehézség, ha végre fellazítják a korlátozásokat és beindul a koncertezés. Viszont baráti a viszony, valahogy biztos megoldjuk úgy, hogy a Kálmánon is maradjon bőr.

Mik a terveitek 2021-ben?

Mondanám, hogy koncert és koncert, de már egy éve szorongat a vírusválság – nehéz a tervezés. Egyelőre a cél: a lemez minél több emberhez eljusson, hisz ma már pár kattintás az egész. Eltelt pár év, hogy nem jelent meg új lemez – sok kislány és kisrác felnőtt azóta, hozzájuk is jó volna, ha eljutna. Jelen vagyunk minden ismert zenei platformon, klipeket is alkotunk több dalhoz, közben bízunk benne: ha a nagy fesztiválok el is maradnak, a vidéki motoros találkozók és egyéb rock közeli regionális fesztiválok esélyt nyújtanak majd az élő fellépésekhez.

CD borító: Köhler Ági

Fotók: Kassai László

Rom Gabriel korábban is nyilatkozott a REflex24-nek tetoválásairól.

Az új album meghallgatható/megrendelhető az alábbi linkekre kattintva:

https://songwhip.com/remorse/koho

https://hammerband.hu/remorse/

A zenekar facebook-oldala:

https://www.facebook.com/remorsethrashteam/

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.02.25.

Életem egy szép regény: főiskola (VII. rész)

Havilapunk szeptemberi számában részleteket közöltünk egy páratlan személlyel, Dulai Ferenc nyugdíjas tanárral készült beszélgetésből. Az interjú teljes szövegét…

2021.03.01.

Az egykori borüzem helyén bővülhet az ipari park Zselízen

Lebontották Zselízen az egykori borüzem romjait, aminek helyén az ipari park bővítését tervezi a területet megvásárló és rendező…

2021.03.01.

RE-NEWAL: Megosztott szolgáltatások létesítése az Alsó-Ipoly völgyében

A projekt fő célkitűzése olyan megosztott szolgáltatások létrehozása, amelyek az Alsó-Ipoly völgyében jelenleg is meglévő, illetve a RE-START…

2021.02.27.

Kezdhetünk egy újabb évadot?

Azt megállapítani, hogy 2020 nem feltétlenül volt az esküvők éve, nem nehéz – 2020 nagyjából semmilyen társasági esemény…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb