A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil szervezet vesz részt. Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő korszerkezet jelentette kihívásokra.

A Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület Bernecebarátiban a helyi kézműves hagyományokat mutatta be

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló akcióterv 7 összehangolt projektből áll.

Az akcióterv keretében 2023 június végén befejeződött a RE-BIRTH címet viselő projekt.

A RE-BIRTH projekt keretében az Alsó-Ipoly-mente több településén is különböző kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények, továbbá tréningek és előadások kerültek megrendezésre.

A zselízi Csemadok vezető partnerként szervezte meg a projekt keretében a rendezvények döntő többségét. A programok egyik fő célja a fiatalok számára történő tudásátadás, amelynek során az idősebb korosztály a tradicionális ételek elkészítését tanította meg az érdeklődő fiatalok számára. Emellett megrendezésre kerültek a hagyományőrzés szempontjából fontos fesztiválok (pl. szüreti fesztivál, farsang). Elsősorban az idősebb korosztály számára életvezetési tanácsadás előadássorozat is megrendezésre került, amely során egészségmegőrzésről, életvitelről és lelki egészségről szóló előadásokon vettek részt az érdeklődők.

A Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület Bernecebarátiban a helyi kézműves hagyományokat mutatta be: kosárfonást, palóc furulya készítést, kötést, horgolást és varrást tanulhattak az érdeklődők. Az aktívabb időtöltést kedvelők zarándoklaton vehettek részt a Nemeshegyi kápolnához, illetve egy kiállítással egybekötve megrendezésre került a Szokolyi Alajos emlékfutás és kerékpározás.

Az egyes rendezvényekre a tágabb régióból is érkeztek látogatók, összefogva az Alsó-Ipoly-mente térségét felvidéki és magyarországi oldalról egyaránt.

A Dunakanyar-Ipoly-Börzsöny Területfejlesztési Nonprofit Kft. informatikai tréningeket és mentális egészségfejlesztési tréningeket szervezett kifejezetten időskorúak számára.

A RE-BIRTH projekt megvalósításához az Európai Regionális Fejlesztési Alap 266 604,75 EUR forrást biztosított.

A RE-BIRTH projektről, illetve a RE-START akcióterv többi projektjéről aktualitások, hírek és egyéb információk a restart-skhu.eu/ weboldalon, a www.facebook.com/pontibusegtc Facebook oldalon, illetve a PONTIBUS EGTC Youtube csatornáján érhetők el.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb