Zselíz látképe. Forrás: Mikulčan Polgári Társulás, Oros Cafe

Korábban részletesen foglalkoztunk a témával, hogy milyen gondokat okoznak Zselízen a város csatornahálózatának hiányzó részei. A kanalizációs lefedettsége ugyanis csak részben fedi az egész várost, sok utca nincs rákötve a hálózatra. Ez miatt a lakosok egy részének saját maga kell megoldania a szennyvíz-elvezetést, ami plusz anyagi terheket ró ezekre a háztartásokra. A hiányzó hálózat kiépítése viszont olyan nagy beruházás, amit a városkassza egyszerűen nem bír egyedül téríteni. A mindenkori városvezetés ezért hosszú évek óta dolgozik forrásszerzésen. Az évek során három projektet is kidolgoztak, de sikerrel egyik sem járt. Jobb híján ezért elkezdődött egyes utcák önerőből való kiépítése. A város legutóbb 2016-ban nyújtott be új pályázatot erre vonatkozóan a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, ám támogatásban nem részesült, mivel indoklásuk szerint nem állt rendelkezésre elegendő támogatási keretforrás, így a zselízi projektet bár nyertes pályázatként regisztrálták, de csak tartaléklistás besorolást kapott.

2020 júniusában Csenger Tibor Nyitra megye zselízi alelnöke és e sorok szerzője (Csonka Ákos) is felvetette egy találkozón Ján Budaj környezetvédelmi miniszternek a problematikát, akárcsak Juhász András polgármester is több szálat megmozgatva tartotta napirenden a téma fontosságát. A miniszter akkor azt ígérte, hogy tervezik felülvizsgálni a korábbi projekteket, mivel felmerült a gyanú, hogy a korábbi döntéseket nem szakmai, hanem politikai alapon hozták meg.

„2020 augusztusában tájékoztatást kaptunk, hogy felülvizsgálják a korábbi kérelmünket, ezért újra be kellett szolgáltatni szinte a teljes projektdokumentációt. Ezt maradéktalanul meg is tettük, valamint bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a társfinanszírozási önrészt is biztosítani. Ezután határozatban értesítettek a korábbi döntés megváltoztatásáról és a nem visszatérítendő támogatás jóváhagyásáról”

– tájékoztatott a körülményekről Juhász András polgármester.

Kép: levice.sk

A projekt keretén belül Zselíz 7.612.442,29 euró támogatásban részesül a csatornahálózat-, víztisztítók és vízvezetékek teljes kiépítésére, ami természetesen magába foglalja a szódói és a garammikolai városrészeket is. Ehhez járul hozzá 400.654,86 €, így a projekt összköltségvetése meghaladja a nyolcmillió eurót (8.013.097,15).

„Nagyon örülünk, mivel Zselíznek ez egy hatalmas problémája volt, ami kihatással volt több dologra is, mint pl. az úthálózat felújítása. Ezzel remélhetőleg ez elől is elgördül az akadály és folytathatjuk a megkezdett fejlesztéseket. Úgy számolunk vele, hogy Húsvét után, május környékén kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok, amik hozzávetőleg 18 hónapig fognak tartani”

– tette hozzá a város első embere.

Hozzátette:

„Előre kérjük a lakosok türelmét a munkálatokból adódó kellemetlenségek miatt. Egy ilyen nagyberuházás sok munkával, föld és anyagmegmozgatással fog járni, de lebegjen a szemünk előtt a kitűzött cél. Fontos továbbá, hogy a bővítés kiépítése után majd minél több háztartás csatlakozzon rá a hálózatra, hiszen így nyer értelmet az egész. A fejlődés néha kellemetlenségekkel jár, de ha kibírjuk, újra élhetőbbé, kellemesebbé válik városunk”

– mondta el a polgármester.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb