Az ipolysági amatőr rádiós klub szép sikereket ért el a Marconi Memorial Contest versenyén, 110 éve rendezték meg Ipolyságon azt a kanászhangversenyt, melyre nagy zeneszerzőnk, Bartók Béla is ellátogatotttöbbek között erről is olvashattak a múlt héten a REflex24 oldalain. Íme a top5 cikk a múlt hétről. Mutatjuk!

A járványhelyzet teljes bizonytalanságba sodort bennünket. Nem tudjuk mi lesz, hogy lesz, ahogyan azt sem, mikor lesz vége ennek az egésznek. A különféle korlátozások, óvintézkedések megijeszthetnek minket, a bezártság pedig szorongást kelthet bennünk. Mindenki másképpen éli meg ezt a helyzetet. Van, aki könnyen átvészeli az egészet, de van olyan is, akinek ez nem megy olyan egyszerűen. Éppen ezért szakember segítségét kértük, hogy némi kis útmutatással szolgálhassunk olvasóinknak. Kérdéseinkre Strédl Terézia pszichológus, egyetemi oktató válaszolt.

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, értékelje az elvégzett munkát, s fejtse ki, mit hozhat a jövő. Mindegyiküknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel, válaszaikat folyamatosan közöljük. Ezúttal Csákvári Mariant, Csata polgármesterét kérdeztük.

Talán kevesen tudják, hogy az amatőr rádiózásnak majd évszázados hagyományai vannak városunkban. Ez idáig jómagam is csak hírét hallottam a klubnak (Rádio Klub Ipeľ Šahy), ám ami a tevékenységüket illeti, a sötétben tapogatóztam. Gál Milan meghívására ellátogattam az István Pince tövében lévő amatőr rádiós főhadiszállásra, és még abba is sikerült bepillantást nyernem, hogyan zajlik egy verseny.

Új kávékülönlegességgel rukkolt elő a közkedvelt Frei Tamás kávézója, mely a Sacher család révén zselízi kötődéssel is bír.

Móra Ferenc egyik elbeszéléséből, A honti igricekből derítette ki Csáky Károly ipolysági helytörténész, hogy a város egykor egy kanászhangversenynek is otthont adott, mely eseményen a kor – de egyben a mai napig – egyik legismertebb magyar népdalgyűjtője, Bartók Béla is személyesen megfordult.

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb