Új kávékülönlegességgel rukkolt elő a közkedvelt Frei Tamás kávézója, mely a Sacher család révén zselízi kötődéssel is bír.

A tradíció és a modern újszerűség találkozása – Bécsben így hirdetik a legendás Sacher Szállót az osztrák főváros szívében. Nos, ha ez igaz a közel 150 éves múltra visszatekintő bécsi luxushotelre, akkor a tradíció és a modern, kortárs szemlélet házassága érvényes e kalandorkávéra is. A szálló világhírű édességét, a Sacher tortát a Café Frei egyik munkatársa, Kurcsics Vivien öntötte kávéba – olvasható a kávézó kiadványában. 

A roppanós csokimázzal borított csokoládés piskótát az eredeti recept szerint baracklekvárral kenik meg. A győri Café Freiben dolgozó 23 éves barista, Kurcsics Vivien újítása, megoldása épp az volt, hogy a folyékony kávéban miképp is lehetne visszahozni a roppanós, „szilárd” tortaérzést. Vivien francia minipalacsintát, crêpe bretagne-t morzsolt a barackzselével és forrócsokival kevert espresso habjára. A sűrű csoki képes a széles koktélos pohár felszínén tartani a kakaóval összekevert pehelykönnyű palacsintaszirmokat. Így lesz a Sacher torta-kávé „ropogós”.

 „Forrócsokit ittunk a kolléganőimmel és közben jött az ihlet, hogy ez majdnem olyan, mint a Sacher torta. Úgy gondoltam, hogy ez jó ötlet és ki lehetne belőle hozni akár egy versenydarabot is. Fordítva találtam ki, rák módjára, a pohárral, a rétegekkel kezdtem, hogyan mutatna jól, mert azt tudtam, hogy réteges kávét szeretnék. Miközben kísérleteztem, volt olyan, hogy sok lett a kakaópor, és ettől megkeseredett, megijedtem, hogy nem is lesz jó a recept. Végül ki is maradt a kávéból a kakaópor. Három-négy próbálkozásra megjött a végleges recept, és akkor már grammra pontosan tudtam, hogy ezek lesznek a helyes arányok”

– nyilatkozta a fiatal barista. 

A torta egyébként Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitás.

A tortaköltemény által figyelt fel a fiatal tehetségre egy magas rangú magyar arisztokrata család is, az Esterházyak, akiknek történetesen Zselízen (is) volt nyári rezidenciájuk. A megözvegyült Esterházy Rozina grófnő szerződtette a már nagy ismertségnek örvendő, ám még mindig fiatal Franzot uradalmi szakácsnak.

Franz Sacher és felesége, Weininger Rozi 1842/43 telét bizonyíthatóan Zselízen töltötték. Ugyanis itt látta meg a napvilágot fiuk, Eduard, aki később a bécsi Opera mellett 1876-ban megalapította az előkelő cukrászdáját, majd a híres luxushotelt.

A receptet fia, a zselízi születésű Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát? A Demel Kávéház vagy a Sacher által alapított szálloda cukrászdája.

Sacher zselízi szolgálata után, gróf Széchenyi István hívására előbb az akkori magyar fővárosba, Pozsonyba ment, ahol a tiszti vendéglőnek számító „Úri Kaszinó” konyháját vezette. Mellette a Pozsonyban kikötő dunai gőzösöket is ő látta el élelemmel. Majd a Pesti Vigadó konyhafőnöke lett, és a Dunagőzhajózási Társaság éttermeinek vezetését vette át. Az 1848-as forradalmat követően aztán végleg hazatért Bécsbe, később pedig Badenben telepedett le, ahol 1907-ben bekövetkezett haláláig élt.

A ház, ahol zselízi tartózkodása alatt élt, és ahol fia meglátta a napvilágot, mind a mai napig áll. A Csemadok Zselízi Alapszervezetének tulajdonát képezi és otthonául szolgál a helyi magyar civil szervezeteknek, akik pezsgő kulturális élettel töltik meg. 2016-ban megalakult a Sacher Polgári Társulás, mely a Sacher-kultuszt felvirágoztatását tűzte zászlajára. A társulás Sacher-torta sütő versenyt, gasztrokulturális rendezvényeket, helytörténeti előadásokat szervez és egyéb népszerűsítő tevékenységet fejt ki. Fő céljuk ugyanakkor a Sacher-ház épületének fejlesztésére irányul, hogy a névhez méltó, történeti hűségen alapuló patinás jelleget adják vissza az épületnek, mely az Esterházy-kastély szomszédságában méltó lukrativitással pompázzon újra. Ennek jegyében alakítottak ki egy ún. Sacher emlékszobát, ahova több bútort is a világhírű Sacher Hotelból kaptak, miután gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki a hotel vezetőségével.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb