Múlt heti cikkeink közül a karácsonyi ünnepkört érintő írásaink vezették házi olvasottsági listánkat, ám a TOP5 között megtalálható Kakas Pállal (MKP járási elnöke), illetve Juhász András zselízi polgármesterrel készült interjúk is. Mutatjuk!

Így voltunk mi is ezzel az idei karácsonnyal: megszoktuk azt, hogy ezt nem lehet, azt nem szabad, ezt így, azt úgy kell csinálni. Megszoktunk már sötétben járni. Hajnali rorátéra talán már behunyt szemmel is eltaláltunk. De a karácsonytól egy kicsit tartottunk. Milyen lesz így ez az ünnep, lesz-e olyan, mint szokott. Van, akinek eddig sem jelentett sokat, de most még annyit sem fog? Ránk ragyog a karácsony fénye, nem a fényfüzéreké, hanem a karácsony mély titkáé és mi megijedünk… Balga Zoltán atya karácsonyi elmélkedése.

A karácsonyi asztal bőséges kínálatából nem hiányozhat a cukormázzal díszített mézeskalács. A kedves, változatos formájú édesség napjainkban már tradicionálisnak számít. A finom fűszerek: a fahéj, a szerecsendió, az ánizs, a szegfűszeg illata egybeforr az ünnep fogalmával. Valljuk be, kevesen vagyunk, akinek első alkalommal tökéletesre sikerült. Sokan sokféleképpen készítik, ekkortájt előkerülnek a nagymamák jól bevált receptjei. 

A nemzet múltja a kollektív emlékezet. Ezeknek gazdag szimbolikája, jelképrendszere azonban nem most keletkezett, hanem egészen az ősidőkig nyúlik vissza és a nemzet egyetemes kultúrájának alapkincsét képezi. Nyissuk hát fel elődeink szellemi értéktárát és kutassunk benne.

Szeptemberben zajlottak a járási struktúrák tisztújítása az MKP berkeiben. A Lévai Járási Konferencia küldöttei Kakas Pált, az eddigi járási titkárt választották elnöknek a tisztségeiről lemondó Kiss Beáta helyére.

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét, decemberi lapszámunkban Juhász Andrást, Zselíz polgármesterét kérdeztük.

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb