A karácsonyi asztal bőséges kínálatából nem hiányozhat a cukormázzal díszített mézeskalács. A kedves, változatos formájú édesség napjainkban már tradicionálisnak számít. A finom fűszerek: a fahéj, a szerecsendió, az ánizs, a szegfűszeg illata egybeforr az ünnep fogalmával. Valljuk be, kevesen vagyunk, akinek első alkalommal tökéletesre sikerült. Sokan sokféleképpen készítik, ekkortájt előkerülnek a nagymamák jól bevált receptjei. 

Az igazán finom mézeskalács elkészítésének több fortélya is van. Erről ki tudna hitelesebben beszélni, mint aki saját maga is rengeteg darabot süt meg nemcsak családjának, ismerőseinek, hanem évek óta visszajáró vásárlóinak is. A finom, puha mézeskalács titkáról a pereszlényi Mokso Szilviát kérdeztük:

“Én nem örököltem senkitől mézeskalács receptet. Az én receptem a fiam zongoratanárnőjétől származik, aki a fiamat egy zongoraóra alkalmával megkínálta mézeskaláccsal, és bizony olyan finomat még sehol nem evett. Sok év sütési gyakorlata alatt kitapasztaltam, hogyan tudom a legfinomabbra elkészíteni. Azt tanácsolom az olvasóknak is, hogy keressék meg a nekik legszimpatikusabb receptet, legyen akár egy alaprecept, s addig kísérletezzenek vele, alakítsák át az arányokat, amíg úgy nem ítélik, hogy a világ legfinomabb mézeskalácsát készítették el. Mivel mindenkinek más az ízlése, ez a legbiztosabb útja a sikernek. Fontos dolog a munkamenet, hogy egy éjszakán keresztül pihenjen az összegyúrt tészta. Oda kell figyelni, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát, és egyenletes, 3-4 mm maradjon mindenhol a vastagsága. Ezeket megtanítottam a lányaimnak is, akikkel sokszor sütünk együtt. Nagyon jó családi program ez, főleg a jelenlegi helyzetben, mikor minden karácsony előtti kézműves program elmarad.”

Szilvia elmondása szerint a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk a mézeskalácshoz, legyen szó magáról a kalács tésztájáról vagy a díszítésre használt cukormázról: 

„Csakis jó minőségű lisztből készítsük, és mindig szitáljuk át, ahogyan a cukormázhoz a porcukrot is, mielőtt elkezdünk vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy valódi házi mézet használjunk, nálunk ez adja magát, hiszen a férjem méhészkedik.”

ALAPRECEPT

Hozzávalók: 400g simaliszt, 2 db tojás, 2 evőkanál méz, 60 dkg vaj vagy margarin, 140 g porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.

Elkészítés: A mézet és a vajat felolvasztjuk, és a már összekevert “száraz” hozzávalókhoz öntjük, majd összegyúrjuk. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük a tésztát, másnap kiszaggatjuk és sütjük.

A jó minőségű alapanyagok mellett legalább olyan fontos, hogy pontosan ügyeljünk a részletekre.

„A mézeskalács igen gyorsan megsül, oda kell figyelni, hogy időben kivegyük a sütőből. Rögtön, még forrón, meg kell kenni a kalácskákat tojással, ettől lesznek szép fényesek. A fehér cukormázas díszítést már másnap elkészíthetjük. Fontos, hogy a cukormázat csak fakanállal keverjük jó sűrűre. Nem kell sokat készíteni, elég egy fél tojásfehérje egy adag díszítéséhez”

– javasolta Szilvia.

A kalácsok puhaságát illetően kiemelkedően fontos a tárolás. Szilvia az elkészült mézeskalácsokat papírdobozokban tárolja, ami lehetőséget ad arra, hogy a süti érintkezzen a levegővel, s abból magába szívja a nedvességet, ezzel biztosítva a tartós puhaságot. Elárulta azt is, hogy a dobozokat a spájzban tartja, ahol nagyon kedvezőek a tárolás feltételei, de 2- 3 nap után a dobozokból mindig “eltűntek” a mézeskalácsok, amiben igen hatékonyan közreműködnek a falánk családtagok.

Megfigyelhető tendencia, hogy az emberek egyre inkább visszatérnek a házi készítésű termékekhez, legyen az méz, lekvár vagy akár sütemény.  Rájöttek, hogy érdemes visszatérni a hagyományoshoz, a megszokott régi ízekhez, hiszen azon termékek elkészítése hosszú évek tapasztalt munkáját tükrözik a tömeggyártással szemben. Egyetértettünk Szilviával abban is, hogy egy-egy saját kézzel készített süteménybe, mézeskalácsba nem csak a jó minőségű hozzávalók képviselnek értéket, hanem a belefektetett munka és odafigyelés is. Hiszen aki elkészíti, annak szíve-lelke benne van, mint ahogy az örömszerzés célja is, és végül, de nem utolsó sorban a ráfordított idő, ami rohanó világunkban a legnagyobb értékek közé tartozik.

Amikor majd karácsonykor megkóstolunk egy mézeskalácsot vagy süteményt, gondoljunk arra, hogy ezt valaki szívből készítette, hogy a finom ízeken keresztül örömet okozzon a fogyasztójának.

Én is köszönöm szépen Mokso Szilviának, hogy megosztotta velünk különleges mézeskalácsának a titkát, mert valóban ilyen finomat még soha nem ettem!


Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb