A Margaréta élelmiszerbolt évtizedeken át meghatározó pontja volt Ipolyság városának. Bezárását sokan sajnálattal vették tudomásul. Az éveken át üresen álló épület 2022 májusában újra élettel telt meg. Megnyitotta kapuit a Silver Gym – Fitness Center, amely egy hónap alatt a sportkedvelők meghatározó helyszínévé vált. Interjúnkban a tulajdonost, Lóska Márkot kérdeztük az első hetek tapasztalatairól, a terem megvalósításának nehézségeiről, illetve a jövőbeli terveiről.

Mikor kezdődött a sport iránti érdeklődésed? Még csak 26 éves vagy. Honnan jött az edzőterem ötlete?

Gyerekkorom óta az életem része a sport. Többféle sportágat is kipróbáltam – hokiztam, ping-pongoztam – viszont kezdetektől a foci volt a meghatározó számomra. 17 éves koromban ismerkedtem meg a súlyzós edzéssel az új baráti társaságomnak köszönhetően. Mint a legtöbb fiatalnak nekem is az volt a célom volt, hogy jól érezzem magam és jól nézzek ki.  Péter Józsinál kezdtem el tornázni, majd a KK Šahy klubjába jártam. Itt ismerkedtem meg több, számomra inspiráló emberrel, többek közt Zlatner Zsoltival is, akit azóta a Silver Gym szponzorál. Zsolti jó barátommá vált. Az eredményeim láttán még több motivációm lett és azt éreztem, hogy mindig ezt szeretném csinálni. Az edzés a mindennapjaim részévé vált.

Miért épp egy saját terem megnyitása volt az alapötlet? Mikor konkretizálódott az elképzelés?

Idővel rájöttem, hogy Ipolyságon a fiataloknak nincs sok lehetőségük, ha testépítéssel szeretnének foglalkozni. Saját konditeremet akartam. Célom volt, hogy színvonalas lehetőséget kínáljak azoknak a fiataloknak, akik komolyabban szeretnének testépítéssel foglalkozni Ipolyságon.

2018. március 4-e volt a nap, amikor megszületett a fejemben a saját terem gondolata. Ekkor 22 éves voltam és olyan motiváltnak éreztem magam, mint talán korábban még sosem. Lehetőséget láttam az akkor már évek óta üresen álló Margaréta épületében, amely ekkor még nagymamám tulajdonában állt. Az ötlet éjszaka jött, másnap reggel pedig már az üres épületben voltam és tervezgettem.

Hogy fogadta a család az edzőterem ötletét?

Ha az ember meglát egy cipőt vagy egy autót, beleszeret és nem tudja elfelejteni, mindenképp megszeretné vásárolni. Én hasonlóan voltam a saját konditerem gondolatával. Nem tudtam elengedni az ötletet. A családom támogatott, de féltettek, hiszen évtizedeken keresztül vállalkozók voltak. Tudták mennyi nehézséggel jár ez. Viszont nem lehet összehasonlítani egy élelmiszerüzletet egy edzőteremmel. Ipolyságon nehéz vállalkozást indítani, viszont itt is, mint mindenhol az emberek szeretnek jókat enni, de jól is akarnak kinézni.

Először édesapámnak mondtam el, akinek nagyon tetszett az ötlet, ő is látott benne potenciált. Hónapokon keresztül beszélgettünk a dologról. Akkor még a nagymamámé volt a Margaréta épülete. Amikor elmondtam neki az álmom, ő is jó ötletnek tartotta, viszont nem egyezett bele az épület átalakításába, hiszen akkor az ingatlan veszített volna az értékéből. Ehhez ragaszkodott. Egy konditerem esetében viszont nyitott helyiségre van szükség, öltözőkkel és átjárókkal ellátva. Két év elteltével édesapám közbenjárására egy vasárnapi ebéd alkalmával nagymamám közölte velem, hogy mindenben támogat és teljesen szabad kezet ad a helyszín átalakításában.

Mi volt az első lépés, amit megtettél? Nem riasztottak vissza a terem kialakításával járó költségek?

Első lépésként utána néztem a gépek beszerzési lehetőségének. Egy külföldi céggel felvettem a kapcsolatot, akiktől később beszereztem a gépeket. Mivel a fitness világában mozogtam, nagyjából ismertem a kondigépek árát. Akkor, 22 évesen még nem gondoltam bele, hogy egy edzőterem létrehozása mennyi energiával és pénzmennyiséggel jár. Leegyszerűsítve gondolkodtam: spórolok, kölcsönt veszek fel és kész is a saját edzőtermem. Idővel természetesen rájöttem, hogy ez nem így működik.

Milyen nehézségekkel kellett szembesülnöd?

Sok akadályba ütköztem. Minden szabadidőmet felemésztette a terem körüli munkálatok, hiszen a munkahelyem mellett foglalkoztam ezzel. A párom volt az, aki maximálisan támogatott mindenben. Elejétől fogva mentálisan mellettem állt. Sajnos be kell vallanom, hogy sokszor majdnem feladtam. Hiszen főállásom mellett az összes szabadidőmben az álmom megvalósításával foglalkoztam, s mindig jött egy váratlan nehézség, ami próbált ellehetetleníteni.

Én voltam a motor, a párom pedig a benzin – talán ezzel a hasonlattal tudnám a legjobban leírni, hogy mit is jelentett nekem a párom támogatása.

Mikor tudatosult benned, hogy az álmod valóra fog válni?

Elsősorban akkor tudatosult bennem, mikor elkezdődtek az épület felújítási munkálatai. Másodsorban akkor, amikor megérkeztek a kondigépek. Bevallom, meghatódtam mikor megpillantottam a kamion platóján álló gépeket, amelyek az én saját edzőtermemben lesznek elhelyezve.

Befolyásolta a vírushelyzet valamilyen módon a munkálatokat vagy a terem megnyitását?

Szerencsére negatívan nem érintett a vírushelyzet. Sőt, még lehetőséget is kínált, hiszen a covid időszaknak köszönhetően online elvégeztem egy személyi edző tanfolyamot.  Erre korábban csak Pozsonyban lett volna lehetőségem személyes részvétellel. Erre viszont a jelen helyzetben a munkahelyem és a terem körüli munkák miatt nem lett volna lehetőségem.

Tehát kvalifikált személyi edzőként nem csak a gépek használatában tudsz segíteni a vendégeidnek.

Így van. A gépek helyes használata mellett a gyakorlatok helyes elvégzése is fontos, ezáltal elkerülve az esetleges sérüléseket.

Mi inspirálta a Silver Gym elnevezést?

Az ötlettől a terem megvalósításáig négy év telt el. A fejemben mindent előre elterveztem. A silver, vagyis ezüst, presztízzsel bíró szín.  Az ezüst szó eredetiséget, varázslatosságot és magát a luxust jelenti. Nem akartam egy hagyományos, egyszerű termet. Törekedtem arra, hogy más legyen, mint amely megszokott a környéken.  Szóba került még a Different Gym, ami különféleséget, szokatlanságot jelent. Viszont elvetettem, a Silver Gym könnyebben megjegyezhető és kijelenthető.  

Mi motivált a terem belső berendezésekor?

Korábban sok teremben jártam és sok teremnek néztem utána a neten. Mindegyiknél tetszett valami, amit elraktároztam a fejemben. Bár a kedvenc színem a fekete, ezért eleinte ebben a tematikában gondolkodtam. Idővel megváltozott az álláspontom. A fekete túl hagyományos lett volna és ha magasabb szintet szerettem volna megütni, olyat kellet csinálnom, ami nem megszokott. Az indusztriális stílus közel áll hozzám, ezért a gépeket fekete matt vaskonstrukcióval és mintás barna bőrrel szereztem be az edzőterembe. A hangulatvilágítást, a dekorelemeket is én találtam ki. A berendezésen felül fontos még a jó atmoszféra és a jó zenék kiválasztása. Erre helyeztem a hangsúlyt a tervezésnél.

Mennyi géppel rendelkezik a Silver Gym?

A gépek száma nagyjából húsz körül van. Sok gép kétfunkciós. Fontos volt a helytakarékosság és a többfunkcióság.

A terem hivatalos megnyitója május másodikán, hétfőn volt. Előtte esetleg sor került egy privát megnyitóra?

Nagyon szerettem volna, de sajnos nem volt rá sem idő, sem lehetőség. Munkába jártam reggeltől délután négy óráig. Munkából egyenesen a terembe mentem, ahol apuval éjszakákig dolgoztunk, aki végig rengeteget segített nekem. Sokat köszönhetek apunak, ha ő nincs, akkor a Silver Gym nem tudott volna megnyitni májusban. Ezenfelül a munkahelyemről is megkaptam a kellő támogatást. Toleráltak mindent, pedig nekik sem árultam el, hogy pontosan min dolgozom. Az utolsó fél év nagyon húzós volt. Az eredeti terv szerint 2021 szeptemberében nyitottam volna. De számos váratlan nehézség miatt tolódott a nyitás egészen májusig.

A megnyitókor milyen érzések voltak benned?

Nagyon vártam és rettentően izgatott voltam. A hétfői megnyitást megelőző pénteken már bejelentettem a Facebook-on, hogy hétfőtől megnyitja kapuit a Silver Gym. Az utolsó napokban megállás nélkül dolgoztunk reggeltől éjjelig. Lassan haladtunk és félő volt, hogy hétfőre nem fogunk elkészülni a munkálatokkal. Vasárnap éjjel készültünk el mindennel.

Bár nagyon fáradt voltam, egyben büszkeséget és nagy örömöt éreztem. Megcsináltam! Valóra váltottam az álmom!

Nagymamád is elment a megnyitóra? Bizonyára nagyon büszke volt.

Igen. Miután becsuktuk a Margarétát évekig nem is ment be az épületbe. A munkálatok kezdetekor egyszer benézett hozzánk, de akkor még nyoma sem volt egy leendő edzőteremnek. A megnyitóra is eljött. Büszkén, sírva ölelt magához. Annak is örült, hogy az üzlethelyiség nem került eladásra, sőt a családunk tulajdonában maradt az épület.

Most is csillog a szemed, miközben beszélsz róla…

Számomra ez egy álom megvalósulása. Több évbe telt mire az ötlettől megvalósításig eljutottam. Büszkeséget éreztem és jól esett, hogy a párom és a családom is büszke rám.

Köszönettel tartozom az anyukámnak is, aki bár végig nagyon féltett, a végén velem együtt tudott örülni az elért sikeremnek.

Hálás vagyok a nehézségekért is, hiszen azok nélkül nem tudnám így értékelni.

Vannak alkalmazottaid az edzőteremben?

A megnyitó után kaptam szabadságot a munkahelyemről, így két hétig ketten voltunk apuval. Ki akartam élvezni a terem minden pillanatát, látni szerettem volna a vendégek elégedettségét egy kiadós edzés után. Azóta apuval felváltva dolgozunk. Reggel ő nyit, délután munka után pedig én veszem át tőle és én zárok.

Milyen nyitva tartás mellett üzemel a terem?

Hétfőtől péntekig 8:00 – 20:00 között látogatható. Viszont, ha valakinek az edzése elhúzódik nyolc óra után, természetesen kényelmesen befejezheti. Szombaton 9:00 – 18:00-ig van nyitva. Vasárnap pedig zárva tartunk.

Milyen az érdeklődés így egy hónap nyitva tartás után? Milyen korosztály képviselteti magát?

Nagyon elégedett vagyok. Kevés idő telt el, mégis sokan járnak. 15 – 75 éves korig férfiak és nők egyenlő arányban bérletet váltottak. Szinte már kialakult egy rendszer. Délután két óra körül jönnek az iskolában végző diákok, fél öttől pedig a munkából érkezők. Jó érzés látni, mikor a terem tele van. Volt példa már arra is, hogy egyszerre 23-an voltak.

Távolabbi környékről is érkeznek vendégek, sőt Magyarországról, többek közt Bernecebarátiból, Kemencéről, Hontról és Drégelypalánkról is.

Milyen egyéb szolgáltatás érhető el a Silver Gym-ben?

Árulunk többféle ízesítésben elérhető fehérjéket, protein szeleteket, edzés előtti shotokat és étrendkiegészítőket is.

Szoktál te is tornázni a saját termedben?

Sokáig nem tudtam tornázni, hiszen minden energiám is időm a terem kialakítása vett el.  A helyes étkezésre sem tudtam oda figyelni. Nem volt lehetőségem és energiám se. Az elmúlt napokban kezdtem szép lassan újra tornázni.

A Silver Gym kapcsán beavatnál minket a jövőbeli terveidbe?

Elsőszámú terveim között szerepel egy szabadtéri fitness létrehozása a Silver Gym udvarában. Így lehetőség lesz a friss levegőn is tornázni. Ezenfelül szeretném a termet tovább bővíteni, hozzáépíteni és több gépet beszerezni. Rövid távú céljaim között szerepel egy egyenpóló a vendégeim számára. Édesapámnak, nekem és néhány barátunknak már legyártottuk, szeretném ezt igény szerint kiterjeszteni.



fotók: Lóska Márk archívuma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb