Hirdetés

Szeptember 28-án került sor a Pontibus Touristdesign című kisprojekt (SK/HUWETA/2201/4.1/001) zárórendezvényére Ipolyszakálloson, amely az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával került megrendezésre a Pontibus Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás szervezésében. A rendezvény során olyan lokális turisztikai projekttervezetek kerültek bemutatásra, melyek a következő, 2021-2027-es programozási időszakra egy kész turisztikai akciótervvé állhatnak majd össze. 

Az akcióterv célja az Alsó-Ipoly és a Garam alsó szakasza által határolt határ menti térségben a turisztikai potenciál jobb kihasználása, különös tekintettel a helyi gazdaság erősítésére és a települések népességmegtartására.

Az előző EU-s ciklusban egy határokon átívelő Interreg RE-START elnevezésű területi akciótervet (TAPE) valósítottunk meg ebben a térségben, ami elsősorban a szociális szférát érintette. Tekintettel, hogy lassan kezdődik az új programozási időszak, ezért elkezdtünk egy újabb nagyszabású akcióterv kidolgozását. Ennek kezdődtek el a konzultációi, hogy a megfelelő partnerek megtalálják egymást a minél nagyobb hatékonyság érdekében. A felmérés mintegy 27 települést érintett a szlovákiai oldalról, ugyanígy közel ennyit az Ipolyon túlról, a Börzsöny aljáról. A felmérés a térség turisztikai lehetőségeit gyűjtötte össze, ugyanis a 2023-ban esedékes kiírás elsősorban a turizmusfejlesztésre fog irányulni, mintegy 5-6 millió euró forráskerettel”

– fogalmazott nyitóbeszédében Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

Az akciótervet előkészítő projekt keretében Bedőcs Bernadett területfejlesztési szakértő és Kovács Norbert munkájának köszönhetően egy megalapozó, helyzetfeltáró vizsgálat is készült a térség adottságairól, amely a rendezvény során a szerzők által bemutatásra került. A régió turisztikai fejlesztési potenciáljáról, a márkaépítés lehetőségeiről készült turisztikai megalapozó vizsgálatot Bódis Gábor turisztikai- és marketingszakember készítette el és mutatta be. 

“Annál fenntarthatóbb lesz a megvalósított koncepció a jövőben, minél szélesebb körben sikerül bevonni a partnertelepüléseket és szervezeteket. Nagyon nagy szükség volt már arra, hogy összehangolják a munkát a térségben, és szakemberek segítségével egy olyan koncepciót dolgozzanak ki, ami mindannyiunknak utat mutat, amihez igazodhatunk és ami szerint dolgozhatunk úgy, hogy közben az egész régió (idegenforgalmi) jövőjét építjük”

– mondta el kérdésünkre Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármestere.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke

Az eseményen részt vet Pest megye és a Pontibus ETT elnöke, Szabó István is, aki az előkészítő projekttel és az akcióterv sikerességével kapcsolatban úgy fogalmazott:

“A településvezetőknek kell meghatározniuk azokat a projekteket, amelyeket helyben jónak gondolnak, és amelyek beilleszthetők egy nagyobb puzzlebe. Úgy gondolom, hogy az Ipoly-térségnek, mindkét oldalon, ez a jövője, együttműködés, jól megfogalmazott célok és sok-sok munka.”

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.12.07.

Ólomüveg ablakokkal gazdagodott az ipolyviski katolikus templom

Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári…

2022.12.07.

Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában

Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. A Budapestről…

2022.12.08.

Információs emléktáblát állítottak Zselízen az egykori Fakastély helyén

Fotó: Csonka Ákos Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Ráadásul élő fában emberi építmény? Nem,…

2022.12.08.

Zselízi gokartversenyző a portugáliai világbajnokságon

Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb