Szeptember 28-án került sor a Pontibus Touristdesign című kisprojekt (SK/HUWETA/2201/4.1/001) zárórendezvényére Ipolyszakálloson, amely az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával került megrendezésre a Pontibus Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás szervezésében. A rendezvény során olyan lokális turisztikai projekttervezetek kerültek bemutatásra, melyek a következő, 2021-2027-es programozási időszakra egy kész turisztikai akciótervvé állhatnak majd össze. 

Az akcióterv célja az Alsó-Ipoly és a Garam alsó szakasza által határolt határ menti térségben a turisztikai potenciál jobb kihasználása, különös tekintettel a helyi gazdaság erősítésére és a települések népességmegtartására.

Az előző EU-s ciklusban egy határokon átívelő Interreg RE-START elnevezésű területi akciótervet (TAPE) valósítottunk meg ebben a térségben, ami elsősorban a szociális szférát érintette. Tekintettel, hogy lassan kezdődik az új programozási időszak, ezért elkezdtünk egy újabb nagyszabású akcióterv kidolgozását. Ennek kezdődtek el a konzultációi, hogy a megfelelő partnerek megtalálják egymást a minél nagyobb hatékonyság érdekében. A felmérés mintegy 27 települést érintett a szlovákiai oldalról, ugyanígy közel ennyit az Ipolyon túlról, a Börzsöny aljáról. A felmérés a térség turisztikai lehetőségeit gyűjtötte össze, ugyanis a 2023-ban esedékes kiírás elsősorban a turizmusfejlesztésre fog irányulni, mintegy 5-6 millió euró forráskerettel”

– fogalmazott nyitóbeszédében Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

Az akciótervet előkészítő projekt keretében Bedőcs Bernadett területfejlesztési szakértő és Kovács Norbert munkájának köszönhetően egy megalapozó, helyzetfeltáró vizsgálat is készült a térség adottságairól, amely a rendezvény során a szerzők által bemutatásra került. A régió turisztikai fejlesztési potenciáljáról, a márkaépítés lehetőségeiről készült turisztikai megalapozó vizsgálatot Bódis Gábor turisztikai- és marketingszakember készítette el és mutatta be. 

“Annál fenntarthatóbb lesz a megvalósított koncepció a jövőben, minél szélesebb körben sikerül bevonni a partnertelepüléseket és szervezeteket. Nagyon nagy szükség volt már arra, hogy összehangolják a munkát a térségben, és szakemberek segítségével egy olyan koncepciót dolgozzanak ki, ami mindannyiunknak utat mutat, amihez igazodhatunk és ami szerint dolgozhatunk úgy, hogy közben az egész régió (idegenforgalmi) jövőjét építjük”

– mondta el kérdésünkre Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármestere.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke

Az eseményen részt vet Pest megye és a Pontibus ETT elnöke, Szabó István is, aki az előkészítő projekttel és az akcióterv sikerességével kapcsolatban úgy fogalmazott:

“A településvezetőknek kell meghatározniuk azokat a projekteket, amelyeket helyben jónak gondolnak, és amelyek beilleszthetők egy nagyobb puzzlebe. Úgy gondolom, hogy az Ipoly-térségnek, mindkét oldalon, ez a jövője, együttműködés, jól megfogalmazott célok és sok-sok munka.”

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb