Az elmúlt héten ezek a cikkek voltak a legérdekesebbek az olvasóinknak.

A húszéves, nagytúri František Kašík még 16 esztendősen, a világon legfiatalabb versenyzőként teljesítette a Spartan Race verseny legigényesebb részét, az Ultrabeast  megmérettetést.

Nálunk, palócoknál, bizony nagyon kedvelt étel a pampuska, és nem csak farsangkor. Hogy miért éppen Ipolysági fánk a neve ennek a desszertnek? Valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egy innen elszármazott személy vagy család receptjei között maradt fenn. Az ipolysági fánk receptje egy magyarországi szlovákokról készült tanulmányban lejegyzett receptek között található meg, ahol a „pampusky”-k közé sorolják és a hegyvidéki szlovákokra jellemző ételekhez csoportosítják ezt a finomságot.

Ahogy Fischer-Colbrie Ágostont lehet Zselíz püspökének aposztrofálni, úgy Marcus Aureliust is tekinthetjük a Garam mente császárának. Bár természetesen Marcus Aurelius nem itt született, mindazonáltal nem sok ekkora világtörténelmi jelentőségű római uralkodó fordult meg az utóbbi pár ezer évben felénk, ráadásul a filozófus császár erről nyomot is hagyván Elmélkedések című tizenkét kötetes műve első könyvének a végén lejegyezte: „Írtam a kvádok földjén, a Garam mentén.”

Czibulka Brigitta (20) Kisgyarmatról származik. Tízéves kora óta a hegedű szerelmese. Beszélgetésünkből többek közt kiderül, mit jelent számára a zene, ki a példaképe és az is, hogy mire a legbüszkébb…

A zselízi Comenius Gimnázium már közel 65 éve búcsúztatja végzőseit. Bár minden diák különlegesnek és megismételhetetlennek tartja négyéves gimnazista pályafutását, az idei ballagók tényleg egyedi módon zárták középiskolás éveiket: ballagás és érettségi vizsga nélkül. Május 15-én, a ballagás kitűzött dátumán csendes maradt az iskola, üres az udvar. Az érettségizők május 25-én ültek volna a zöld asztalhoz. Az is elmaradt. Kepka Márk osztályfőnököt és Cserba Katalin igazgatónőt kérdeztük a világjárvány következtében kialakult sajátos helyzet kapcsán.

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb