Nálunk, palócoknál, bizony nagyon kedvelt étel a pampuska, és nem csak farsangkor. Hogy miért éppen Ipolysági fánk a neve ennek a desszertnek? Valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egy innen elszármazott személy vagy család receptjei között maradt fenn. Az ipolysági fánk receptje egy magyarországi szlovákokról készült tanulmányban lejegyzett receptek között található meg, ahol a „pampusky”-k közé sorolják és a hegyvidéki szlovákokra jellemző ételekhez csoportosítják ezt a finomságot.

Tudjuk, hogy a történelem során több ízben is települtek át a háborútól elnéptelenedett magyarországi területekre szlovák ajkú lakosok, akikre jellemző volt, hogy elég gyakran készítettek sült tésztákat. Valószínűleg már sosem tudjuk meg, hogy ki lehetett az a személy, aki magával vitte ezt a receptet, s hogy honvágyból nevezte-e el „ipolyságinak” az édességet, vagy talán vendégségben evett ilyet egykor Ipolyságon. Mindenesetre nevében megőrződött Ipolyság városának neve országhatárokon kívül is.

Az eredeti recept szerint készítettem el, csak kicsivel több lisztet használtam, mert nem kanállal akartam kiszaggatni a zsírba, hanem szaggatóformával, meghagyva a hagyományos fánk alakját, ezért picivel sűrűbb tésztát akartam kapni. Ennek ellenére is habkönnyű a tésztája. Készítse mindenki szeretettel, íme, a recept:

Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg lekvár
15 dkg cukor
3 dkg élesztő
10 dkg zsír
5 dl tej
2 egész tojás

A gyúródeszkán felhalmozott liszt közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a 2 dl langyos tejet, 2 dkg cukrot, az elmorzsolt élesztőt, és kelesztjük. A kovászba keverjük a 2 tojás sárgáját, a sót, a maradék tejet és fakanállal 10-15 percig verjük, ezáltal lágy tésztát kapunk. (Én itt tettem picivel több lisztet.) Melegített fe­dővel lefedjük-ez is a régi receptben volt, nagyon jó ötlet!-, és 3/4 óráig kelesztjük.

Ezután felverjük a két tojás habját és még egy pár percig pihentetjük. Szerintem ez a titka, hogy nagyon könnyű legyen a tésztánk. Az eredeti recept szerint a tésztát kanállal beleszaggatjuk a felforrósított zsírba és közepes lángon mindkét oldalát átsütjük. Én kinyújtottam és szaggatóformával szaggattam ki, hagyományosan. Cukorral megszórva, ízlés szerinti lekvár­ral, melegen tálaljuk.

Ha felverünk gőz fölött habot egy tojásfehérjéből, és abba eperlekvárt keverünk, nagyon finom eperhabbal is fogyaszthatjuk.

 Jó étvágyat kívánok!


a képek a szerző felvételei

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb