Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre a városháza színháztermében került.

fotó: Mezei András

A 2024. március 22-én megrendezett író-olvasó találkozón megtelt a városháza színházterme. Nem csak Ipolyságról, hanem a környékbeli településekről is érkeztek olvasók. Az írónő beszélgetőpartnere Ipolyság város alpolgármestere, Nagy Tímea volt. 

Fábián Jankának, a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb írójának népszerűsége az elmúlt 10 évben az olvasók körében töretlen. Nemrégiben a szlovák olvasóközönség is megismerhette Fábián Janka nevét, hiszen két kötetét az idegen nyelvek közük elsőként szlovákra fordították le.

„A könyveim borítójával kritikus vagyok, ellenben, amikor előzetes bírálatra elküldték a szlovák fordításokat, rögtön elfogadtam, mert nagyon szépnek tartottam őket”

– fogalmazott Fábián Janka.

Mezei Johanna, írói nevén Fábián Janka beszélt az első kötetének megírásáról, az első kiadó megtalálásának körülményeiről, sikerekről és kudarcokról. Az eredetileg történész végzettségű, és angol-francia nyelvtanárként dolgozó írónő az első regényét a kiadók sorozatos visszautasítását követően saját finanszírozásban adta ki bő tíz éve, amely egyből közönségsiker lett. Az első írásai, bár magánkiadásban, de az Ulpius-ház kiadó gondozásában jelentek meg.

„Eleinte pár százasával jelentették meg az írásaimat. A kiadói háttér a könyvterjesztésben nyújtott segítséget, hogy minél több olvasóhoz eljuthassanak a könyveim. Lassan, szájról szájra, internetes könyvesblogok ajánlgatásával kerültek az írásaim a köztudatba”

– tette hozzá az írónő. 

Az Ulpius-ház kiadó csődbe jutása után a Libri Kiadó gondozásában jelennek meg az ízléses külsővel ellátott kiadványai.

A magyar irodalomban mindig is nagy hagyománya volt és van a történelmi regénynek, amit főleg férfiak műveltek. Fábián Janka a hazai irodalomban úttörője volt a műfajnak, hiszen elsőként írt nőként romantikus történelmi regényeket.

„Angol szakosként külföldi írók műveit olvastam, többek között Philippa Gregory-t, és arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha valaki magyarul is írna valami hasonlót. A magyar kortárs történelmi regény műfaj nem létezett, a régi klasszikusokat adták ki újra”

– tette hozzá Fábián Janka.

fotó: Mezei András

Az írónő történelem iránt való érdeklődését Gárdonyi Géza könyvei alapozták meg. Elmondása szerint teljesen más női szemmel megírni egy romantikus történelmi regényt, mint mikor a romantika korában tették ezt a férfiak.

„Szerintem nagyon fontosak az érzelmek és az emberi kapcsolatok, hisz ezeken keresztül lehet a történelmet átélni, emberivé tenni és közel hozni az olvasókhoz. Én ebben hiszek, számomra ezt jelenti a romantika”

– fejtette ki véleményét az írónő.

„Nem hiteles szeretnék lenni, hanem próbálok a hihetőség talaján maradni, úgy kell szerepeltetni a történelmi alakokat, hogyha a túlvilágban találkozom velük, a szemükbe tudjak nézi” – fejtette ki véleményét a történelmi regény műfajáról az írónő. Fábián Janka az író-olvasó találkozón elárulta, hogy az olvasók nem is sejthetik, hogy egy-egy történet megszületése mennyi kutatással jár. Nem csak az írást megelőzően, hanem folyamatos kutatómunkát igényel a folyamat. 

Annak ellenére, hogy az író-olvasó találkozókon főleg nők vesznek részt, egész szép számmal férfiak és kamaszok is olvassák Fábián Janka írásait.  Kisregényei a koronavírus időszak alatt indultak útnak, amelyeket azóta számos iskolában ajánlott olvasmányként vesznek kezükbe a diákok.

Történelmi regény és borítótervezés kategóriájában 2023-ban az év könyve lett a Buda & Pest című regény, amely Buda, Pest és Óbuda egyesülésének a 150. évfordulójára íródott. A művet tizenhat történelemregény-író jegyzi, akik saját stílusjegyeiket felhasználva alkottak egységes történet több mint 600 oldalon. A történet a tatárjárás idején kezdődik, és a napjainkban ér véget.

„Nem kisebb dologra vállalkoztunk, minthogy bemutassuk Buda és Pest nyolcszáz éves történetét. Az olvasók szerették, s ezen felbuzdulva készül az előzményregény, amely a tervek szerint római prológussal fog indulni”

– mesélt az új kihívásról Fábián Janka.

fotó: Mezei András

2024-ben nem fognak hiányt szenvedni a Fábián Janka rajongók. Márciusban Márciusi napló címmel jelent meg legújabb kisregénye, illetve előkészületben van a 80-90-es években játszódó párhuzamos életrajzot bemutató Retró regény. Az ünnepi könyvhétre újdonságnak ható szórakoztató, ismeretterjesztő kötettel készül, amely az előzetes tervek szerint a Történelem és romantika címet fogja viselni.

„Tavaly a Nők Lapjában történelmi érdekességek jelentek meg tőlem. Ezeket felhasználva, képanyaggal illusztrálva és 4 szócikkel kiegészítve jelenik meg egy kötetként. Az év végén megjelenő könyvem történetét pedig Balatonfüred és Jókai Mór köré fogom fonni”

– zárta az írónő.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.16.

Tüstént a zenedobozba raknánk! – megjelent a Kingfishers legújabb dala

A mai napon 16:00-kor jelent meg a Kingfishers új dala, a Dobozba raknám. Ennek kapcsán kérdeztük az Ipoly…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb