Nyírágói western, lekéri levendulaliget, igazgatói tanácskozás Filip Mónika államtitkárasszonnyal és egy kis közösségépítő foci Kétyen. Ezek voltak a múlt hét legolvasottabb cikkei a Reflexen. Mutatjuk!

A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet számtalan módon felhasználhatunk, de amit csupán nézni vagy szagolni is gyönyörűség. Népszerűsége üde színének és illatának, kellemes ízének és annak köszönhető, hogy a gyógyászatban is számos módon felhasználható. Bemutatjuk, hogyan éli manapság levendulás napjait a lekéri Kováč Klára és fia, Lukács.

A sors szeszélye folytán hazakerült szülőfalujába, Nyírágóba, ahol 2007-ben Fekete Zoltán polgármesterrel és néhány társával egyetemben megalakították a mindmáig polgári társulásként működő NYÍRVEST-NÝROVCE western lovasklubot. Még ebben az évben egy kétezer négyszáz négyzetméterű arénát építettek fel, s a versenytérre mintegy háromszáz tonna homokot terítettek.

Ipolyság. 2020. június 26-án, pénteken találkozott Filip Mónika, oktatásügyi államtitkár és Gajdács Mónika, az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi osztályának munkatársa környékünk gimnáziumainak és szakközépiskoláinak igazgatóival az István Pincében. A szervezésért Zachar Pál önkormányzati képviselő, az Összefogás alelnöke és Csenger Tibor megyei alelnök felelt. Jelen volt Becse Norbert is, a megye oktatásügyi bizottságának elnöke.  A több mint kétórás munkaértekezlet és fogadás során a problémák beazonosításán túl a magyar nemzetiségi iskolák jövője volt a fő téma.

A hét elején már adtunk hírt az ipolysági munkaértekezletről, akkor Filip Mónika oktatásügyi államtitkárt és az esemény szervezőit kérdeztük. Valahol mégis környékünk magyar középiskoláié volt a főszerep, éppen ezért három iskolaigazgatót is felkértünk az esemény értékelésére…

A nyár beköszöntével az utcák ismét megtelnek élettel, a játszóterek gyermekzsivajjal, a sportpályák pedig a játékosok és szurkolók harsogásával. Utóbbiakat Érsekkétyen immár több helyen is hallhatjuk, mivel június 12-én – a mintegy egy hónapos munkálatok befejeztével – átadásra került a község új multifunkciós sportpályája, illetve játszótere.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb