Podcast, helytörténet és egy kis gasztronómia a múlt hét legolvasottabb cikkei között.

A podcast24 második részében egy régi ismerőst kerestem fel: a sikeres youtubert, Mokso Dávidot. Különböző kérdésekkel érkeztem, de rövid egyeztetés után abban maradtunk, hogy ez alkalommal saját tapasztalatai alapján ad három olyan tippet, melyeket mindenképpen érdemes megszívlelni, ha valaki sikeres tartalomgyártóvá szeretne válni az online térben.

Egyelőre van még Ipolyságnak egy épülete, amely valaha kolostor volt. A jelentősége, és talán a sorsa is szimbolikus a város szempontjából. Évszázadokkal korábban azért kapott városi rangot a település azon a helyen, amit ma Ipolyságként ismerünk, mert éppen itt működött egy kolostor. Ahogy a lejjebb következő írásból is kiderül: nem ugyanaz a kolostor, amit ma – még – láthatunk, de az alapokban és a falakban jelen vannak még a középkori előd nyomai, energiái. Ezen írás keretein belül a hely részletes történetét próbálom megragadni Pálinkás Tibor múzeumigazgató segítségével. 

Ha nyílttéri rendezvény van Zselízen, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy Peti sátorbüféjét fellelhetjük valahol. Tóth Péter korábbi focistabecenevén Varázsló mára fogalommá vált a zselízi gasztroklultúrában. S bár a logójában vannak csillagok, nem Michelin-csillagokra kell gondolni, mivel büféjében nem a flancos gurmé specialitások, hanem az ínycsiklandó házi ízek lelhetők fel.

Minden jóérzésű felvidéki magyarra élőhúsba való vágásként hatott a lévai magyar gimnázium bezárása. Az öregdiákok és a sok tettre kész ember valóban elkövetett mindent, megmozgatott minden lehetséges követ, hogy az intézményt megmentsék, ám mindhiába.

Már hosszú hónapok óta mindenütt csak a koronavírussal találkozunk. Mindenhol ez a téma, mindenki erről beszél. Számon tartjuk az aktuális új fertőzötteket, csámcsogunk az egyre rémisztőbb adatokon. Mindenki jobban tudja a másiknál, mit kellene tenni ebben a helyzetben. Sokan rettegnek attól, hogy őket is utoléri a járvány, sokan viszont csak legyintenek egyet, hogy „mindegy, úgyis mindenki át fog esni rajta”. Na, de mi van akkor, amikor a közvetlen környezetünkben üti fel a fejét a gyilkosnak vélt kór?

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.07.

A Felvidéki 7-es versenysorozat részeként szervezték meg a 3. Toportyán íjászversenyt Zselízen

(Fotó: Petrocics Kitti) Örömíjászverseny és országos versenysorozat – ez a kettősség jellemezte a zselízi íjászklub által szervezett versenyt,…

2024.05.07.

Szemétszedéssel ünnepelték a Föld napját Zselízen

Fotó: Csemadok-Zselíz Ahogy sok helyütt szokás, Zselízen is április idusán szemétszedő akciókkal és különböző természetbeli tevékenységgel ünnepelték meg…

2024.05.07.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő három perces videóban…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb