Mindenki tudja, hogy milyen finom ételről beszélnek, ha a vadast emlegetik. Készüljön bármilyen húsból, akár vadból, akár marhából, annyi biztos, hogy az elmaradhatatlan zöldséges mártás jut az eszébe mindenkinek.

(fotó: REflex24/Gyekiczky Adrienn)

Van néhány „aranyszabály”, amit be kell tartani egy jó vadas elkészítésénél. Ne készítsük maradék húslevesből vagy húslevesből kivett zöldségből. Ne használjuk fel hozzá a maradék húst sem. Ne tálaljuk tésztával, a vadashoz krumpligombóc, krumplifánk, vagy zsemlegombóc illik. A mártásnak egyszerre kell zöldségesnek, savanyúnak és édesnek is lenni. Érezni kell benne a mustár ízét is. A cukrot karamellizálni kell bele, így még ínyencebb ízvilágot kapunk. A szalonna elmaradhatatlan hozzávaló. Nem csak vadból, de fehér háztáji húsból is készíthetünk vadast, ennek gyakran adják a hamis vadas megnevezést.

Hozzávalók:               
1,5 kg nyúlhús,                              2 evőkanál ecet
5-6 szál sárgarépa,                       2-3 evőkanál mustár,
2-3 szál fehérrépa,                        3 evőkanál cukor,
1 kisebb zeller,                              20 dkg füstölt szalonna,
1 nagy fej hagyma,                       kis tejföl és egy doboz tejszín
3-4 babérlevél,                              kevés liszt (kb. egy evőkanál)
6-7 szem bors,
só,


Elkészítés:

A nyulat feldarabolom, és a vékonyra vágott, zsírjára sütött szalonnacsíkokon, lisztbe mártva egy vékony külső kérget pirítok rajta. A kisütött szalonnaszeleteket félreteszem, ez majd a végén kerül bele az ételbe. Felteszem a megtisztított zöldségeket a babérlevéllel, szemes borssal, sóval és a megpirított húsokkal és addig főzöm, míg puha nem lesz minden. Amikor megpuhultak a hozzávalók, kiszedem a léből a húst egy tálra, a zöldségeket, a hagymán kívül, turmixgépbe rakom, és pépesítem. Botmixerrel is elvégezhető ugyanez. A zöldséges péphez hozzáöntöm a főzőlevet, és engedem, hogy lassan forrni kezdjen.  Egy edénybe karamellizálom a cukrot, és a forrásban lévő mártáshoz adom. Ecettel és mustárral ízesítem még. A lisztet elkeverem a tejszínben, majd a tejfölt is belekeverem, és ezzel besűrítem a vadast. Most már jöhet bele a hús és a szalonna. Mi a Felvidéken tudjuk, hogy  zsemlés knédlivel tálalva az igazi!

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb