Önkormányzati értékelés, divat, sport, film és egy kis zselízi helytörténet a múlt hét legolvasottabb cikkei között. Mutatjuk!

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, értékelje az elvégzett munkát, s fejtse ki, mit hozhat a jövő. Mindegyiküknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel, válaszaikat folyamatosan közöljük. Ezúttal Csenger Beátát, Kisölved polgármesterét kérdeztük.

Havilapunk 9. számában részleteket közöltünk egy páratlan sajátosságú személlyel, Dulai Ferenc nyugdíjas tanárral készült beszélgetésből. Az interjú teljes szövegét mostantól folytatásokban olvashatják hírportálunkon.

Zselíz 1709-től kapott szerepet a Rákóczi-szabadságharcban. Érsekújvár az egyik legbiztosabb kuruc bástyája volt Rákóczi hadának, mely által szinte az egész Felföldet Pozsonytól Nyitráig ellenőrzésük alatt tudták tartani. Az újvári erőd utánpótlásának biztosítását pedig a Garamon átkelve látták el gázlókon vagy hidakon keresztül. Egy ilyen kapcsán írta be magát Zselíz a szabadságharc történetébe.

“Valljuk be, mi nők egy filmet is másképp nézünk, elkerülhetetlen, hogy a főszereplőnő ruhatárát is górcső alá vegyük. Nyilván valamennyiünknek van filmes élménye, amely a csodás kosztümökhöz köthető. Az alábbiakban az én szubjektív toplistám következik.” (Bolgár Katalin)

Ha szépanyáink egy napra meglátogathatnának minket, bizonyára sok mindenen meglepődnének. Világunk hatalmas változásokon ment keresztül, és a divat ennek az egyik legékesebb bizonyítéka. Míg a 20. század elején a nők földet seprő szoknyát hordtak, és az illendőség megkívánta, hogy még a cipőjük orra se kandikáljon ki alóla, ma a szoknya hossza néha épphogy eléri a combközépet, sőt a szebbik nem egy része ilyen vagy olyan okok miatt ódzkodik a szoknya viselésétől.

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb