Karácsonyi jótékonysági akció, tehetséges fiatalok, ankét és egy kis helytörténet a múlt hét legnépszerűbb írásai között.

„Meggyőződésem, hogy az ajándékozással mi is adományban részesülünk. A béke, a szeretet ajándékát kapjuk önzetlenségünkkel a tenni akarással és a jó szándékkal. A doboz megtöltésekor egy másik emberre gondolunk, arra, hogy ezzel milyen örömet fogunk neki szerezni, a gondolat a mi arcunkra is mosolyt csal” – vallja Hajdú Andrea, a kezdeményezés ipolysági koordinátora. Az interjúból minden kiderült a „dobozos akció” múltjáról és jelenéről.

Friderikában egy nagyon tehetséges fiatal hölgyet ismerhetünk meg, aki tehetsége mellett kitartásának is köszönheti, hogy ma már festőrestaurátornak mondhatja magát. Diplomáját Budapesten szerezte, ahová a lévai járás kicsiny falujából, Ipolyszakállosról indult. Arra voltunk kíváncsiak, milyen út vezetett a diplomaszerzésig. 

A lévai kozmetikus, Sándor Ágnes mindig is a természetes alapanyagok használatának híve volt. Élete egyik legnagyobb szerelme azonban 15 évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor egyik gyermeke érzékeny bőre miatt szappanfőzésbe kezdett. Az évek folyamán odáig fejlesztette tudását, hogy ma már csakis saját készítésű kozmetikumokkal dolgozik a lévai kozmetikai szalonjában. Minden pakolást személyre szab, frissen készít el. Beszélgetésünk során Ágnes az őszi időjárásnak megfelelő bőrápolás rejtelmeibe avatott be bennünket, de elárulta azt is, hogyan varázsolhatunk magunknak csodaszép sminket. Szót ejtettünk továbbá a nagy kedvencről, a piros rúzsról, a szájmaszk alatti sminkelésről, s még sok minden másról.

Az első hullám alatt már közöltünk egy hasonló írást a témában. Azóta sok minden változott, noha a helyzet nem feltétlenül lett jobb, ahogy a vendéglátósok szénája sem áll jobban. Lássuk hát, hogyan értékelnek azok, akikre igazán kihatással vannak az éttermeket érintő korlátozások.

A hajdan önálló településként létező Szódó ma Zselíz városrésze. A kis településen egy bájos parkocska közepén egy neoklasszicista kastély áll elrejtve a külvilág kíváncsi tekintete elől. A birtok és a kúria magánkézben van, ezért elszigetelt, de korábbról sokan emlékeznek rá, hiszen a II. világháborút követő években szülészetként működött, így az 1945-1964 között születők közül a legtöbben Zselíz és szűkebb környékéről itt látták meg a napvilágot. Azt már kevesebben tudják, hogy kik is építették a szódói kastélyt, és hogyan kötődik egy magyar miniszterelnökhöz. Ennek jártunk utána.

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb