„A dolgok változnak, a vers örök.” (József Attila)


A költészet napját 1964 óta ünnepli a magyarság, mégpedig a Baumgarten- és Kossuth-díjas nagy költő, József Attila születésnapján, április 11-én. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt.

(Híves Bálint: Mágia)

Az előző tanévben iskolánk diákjaival közösen ünnepeltük a magyar költészet napját, akkor még intézményi keretek közt. Az idei új típusú koronavírus-járvány azonban nagyban megtépázta a múltidézés lehetőségét, hiszen az iskolák zárva tartanak és távoktatás van érvényben.

Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért merült fel bennünk a gondolat, hogy az idei tanévben az online térben emlékezzünk meg erről a jeles napról. József Attila szavaival élve: „A dolgok változnak, a vers örök.”

(forrás: Szondy György Gimnázium, Ipolyság)

Első ízben alkotói pályázatot hirdetettünk az iskola diákjai számára, mégpedig szabadon választott stílusú, digitálisan elküldhető képek (fotó, poszter, grafika, illusztráció, stb.) beküldésére. Pályázónként egy, verset, versolvasást ábrázoló, vagy valamilyen, költészettel összekapcsolható pályaművet vártunk.

Az eredményhirdetésre április 11-én került sor, a három legtöbb szavazatot kapott alkotás elkészítője pedig értékes könyvutalványban részesült.

Emellett elindítottuk a magyar líra hete elnevezésű verssorozatunkat, melynek keretén belül április 5-étől minden nap egy-egy magyar költő versét posztoltuk a gimnázium facebook-oldalán. Így tettük lehetővé a diákok számára, hogy meghallgassák olyan kiváló lírikusaink, mint Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen József Attila verseit.

Nászaly René: Hagyaték

A költészet hetének utolsó állomása egy, a magyar költészetről szóló videó elkészítésének gondolata volt. A diákokkal való személyes kapcsolat hiánya igencsak megnehezítette a munkát, mégis, minden nehézség ellenére sikerült megalkotni egy igazán színvonalas videót. Iskolánk szavalóinak tolmácsolásában klasszikus és kortárs költők versei hangzanak el, felcsendül verséneklőink egy diáktársuk szövegére írt dala, a Tűzvirág, gimnáziumunk jelenlegi és volt versszerető diákjai pedig azt ecsetelik, mit jelent számukra a költészet vagy éppen József Attila.

A vers összeköt, mondják. Egyhetes kezdeményezésünk is ezen gondolatot volt hivatott alátámasztani ebben a rendhagyó, mindenkitől állhatatosságot és türelmet követelő, ugyanakkor újszerű és kihívásokkal teli, izgalmas időszakban.


Petrezsil Noémi

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb