Báró Eötvös Loránd a XIX. századi Magyarország kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt. Halálának 100. évfordulója alkalmából a 2019-es évet Báró Eötvös Loránd-emlékévnek nyilvánították. Ebben az évben Kárpát-medence szerte számos nagyszabású rendezvény keretén belül emlékeztek meg a kiváló tudósról. November 29-én a Tudomány és Technika Napján belül Eötvös 100 emléknapot tartottak a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumban is.

A diákok és tanárok már hetekkel a rendezvény előtt elkezdték a készülődést, annak érdekében, hogy a sokoldalú Eötvöst a lehető legszínesebb formában mutathassák be.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szarka László professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja,  a Báró Eötvös Loránd-emlékév koordinációs testületének elnöke is.

Kiss Beáta igazgató asszony köszöntője után Nt. Kassai Gyula igei szolgálatával nyitotta meg a rendezvényt, és kérte Isten áldását a napra. Őt követte vendégünk, Szarka László köszöntője, aki röviden ismertette, hogy miért is volt Eötvös Loránd nemcsak nagyszerű tudós, bár ha rövid ideig is, de felelősségteljes miniszter, jó sportember és nem utolsósorban kiváló ember, férj és családapa. Báró Eötvös Loránd pont emiatt vált méltóvá arra, hogy a mai Kárpát-medencei magyar ifjúság számára példakép legyen.

Liška Zsanett tanárnő, a rendezvény koordinátora, ismertette a nap programjátt, mely szerint az első részben Eötvösről, mint emberről, turistáról, természetjáróról hallhatunk, a második részben a tudósember Eötvöst mutatják be a diákok, s a nap végén, a megszerzett tudás visszacsatolásaként, egy interaktív foglalkozás várja majd a résztvevőket.

Elsőként Gyurgyonovics Kinga mutatta be Eötvösről készített portréját, s bár saját elmondása szerint nagyon nehéz volt egy ilyen sokoldalú embert egy portrén bemutatni, mi mégis úgy véljük, hogy nagyon élethű képet kaptunk a tudósról.

Ezt követően a történelmi szekció tartotta meg bemutatóját, mely által átfogó képet kaphattunk arról a korról, melyben Eötvös élt és tevékenykedett. A második szekcióban Eötvös, a nagybetűs Ember került a középpontba. Az irodalomkedvelők feldolgozták a tudós édesanyjához írt versét egy animációban, s kis jelenetekkel, versekkel, levelezések felidézésével mutatták be Eötvös családjához, barátaihoz fűződő viszonyát.

Eötvös Loránd sporttevékenységét egész Európában ismerték. Korának leghíresebb alpinista hegymászói közé sorolták. Róla nevezték el a Dolomitok Cadin-vonulatának második legmagasabb csúcsát. A geológiai szekció a tudós ezzel kapcsolatos, és ehhez szorosan hozzátartozó két hobbiját, vagy nem túlzás azt mondani, hogy szerelmét mutatták be: a hegymászást és a fényképezést. Összegyűjtötték azokat a helyeket, ahol a tudós túrázott, bemutatták egy korabeli turista felszerelését, és a geocanhing játék lényegét is ismertették, azzal az ötlettel kiegészítve, hogy néhány geoládába Eötvösre emlékeztető tárgyakat helyeztek, így is tisztelegve a hegymászó tudós emléke előtt.

A nap második részében Eötvös, mint tudós és a reáltantárgyak kerültek előtérbe. A biológiakedvelők, csatlakozva a geológia szekcióhoz, bemutatták azoknak a hegységeknek az élővilágát, ahol Eötvös gyakran megfordult. A következő részben röviden felvázolták fizikában elért eredményeit, melynek köszönhetően az egész világ megismerte nevét. A diákok elmagyarázták az Eötvös-inga működésének elvét, és beszéltek a súlyos és tehetetlen tömeg azonosságáról. Tartottak előadást a folyadékok felületi feszültségéről, kitérve az Eötvös-törvény jelentőségére is. Majd érdekes és látványos, a témakörhöz kapcsolódó kísérleteket mutattak be.

Mivel  Eötvös Loránd torziós ingáját a kőolaj és földgáz feltárására is használták, a kémia szekció kísérleteit a belőlük nyerhető szénhidrogénekre, szerves és szervetlen vegyületek színváltozással járó reakcióira alapozták. Előidézték a kőolajtermékek, a paraffin és a benzin jellegzetes égését, szemléltették a szénhidrogén-származékok felhasználását és negatívumait, utánozták a ’’vulkánkitörést”, a szikra nélküli égést, gyulladást színes oldószerek segítségével. Bemutatták továbbá a vulkánok közelében és sok más helyen előforduló ammónia és vegyületeinek különlegességeit.

A diákok sok új ismerettel felvértezve vágtak bele a nap interaktív játékaiba. A csapatok 4 különböző játék során mutathatták meg, hogy mennyire sikerült ismerteiket bővíteni: Eötvös Loránd kvíz, honfoglaló, activity és X-boksz játék várta őket.

A nap végén, a rendezvény záróakkordjaként az igazgató asszony megköszönte   a diákok és tanárok munkáját. Bebizonyosodott, hogy  Eötvös Lorándnak a tudományos és  kulturális élet széles körére kiterjedő, időtállónak bizonyult alkotásai ma is követendő utat mutatnak a modern kor kihívásaival szembesülő magyar ifjúságnak és értelmiségnek.

Szöveg és fotó: Martin Vivien, a Petőfi Sándor Program Lévára kihelyezett ösztöndíjasa

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb