Nem újdonság, hogy a magyar kisiskolák gyereklétszáma évről-évre csökkenő tendenciát mutat, most viszont Ipolyvisken úgy tűnik ezt a folyamatot sikerült megállítani és visszafordítani. Hiszen az új arculatváltásnak és a zene teremtő erejének köszönhetően az ipolyviski magyar iskola nemcsak, hogy megmenekül, de olyan lehetőséget kínál a környékbeli tanulóknak, amelyre eddig csupán a városi zeneiskolákban volt lehetőségük. A zene összekapcsolható a matematikával, írással olvasással és az idegen nyelvek elsajátításával. A zene nagyon hálás pedagógiai eszköz, hisz nem csupán az órákon, de az óraközi időben is lehet alkalmazni. Interjúnkban Szabó Balázs Szabinát kérdeztük, aki választ ad arra, hogy miképp alkalmazza az Ipolyviski Alapiskola a zene varázslatos erejét a pedagógiában és ez miképp segíti elő versenyképességét kisiskolaként más iskolákkal szemben.

Szabó Balázs Szabina, az Ipolyviski Alapiskola igazgatónője

2019 augusztusa óta hivatalosan is Ön az Ipolyviski Alapiskola igazgatónője. Magyar nyelv és irodalom – zene szakos pedagógusként honnan jött az ötlet és az elhatározás, hogy ezt a kicsit sem egyszerű feladatot elvállalja?

A község polgármesterasszonya, Antal Nyustin Ágnes keresett meg. Régre visszanyúló ismertségünk szolgált alapjául a felkérésének, ugyanis egy kreatív iskolaigazgatót szeretett volna az iskola élére, aki a községgel együttműködve segít kiépíteni valami újat. Felvázolta az iskola akkori helyzetét, a felkérést viszont elsőre visszautasítottam. Utána viszont hónapokig nem hagyott nyugodni egy gondolat: mi lesz a magyar iskolával? Majd egyre erősödött bennem az elhatározás: mentsük meg a viski magyar iskolát! Azt hiszem ez volt a kulcs. Kis idő elteltével jelentkeztem a polgármester asszonynál, hogy ha még aktuális, akkor érdekelne a dolog. Júniusban eljöttem gyereknapi foglalkozást tartani a gyerekeknek, hogy élőben találkozhassam velük. A pozitív tapasztalatom az volt, hogy a gyerekeket nagyon lekötötte a zene és élvezték azt, hogy figyelve van rájuk.

Már ekkor eldöntöttem, hogy ezt vállalom, hisz láttam ebben a perspektívát.

Sokan emlékeznek még a virágzó Ipolyviski Alapiskolára, amely mindig gyerekzsivajtól volt hangos. Az évek alatt ez megváltozott és a gyerekek száma lecsökkent. Milyen állapotban vette át 2019-ben az iskolát? Mennyi volt a gyereklétszám?

Összesen 15 gyerek volt. Mára ez a szám 19-re növekedett. Amire nem számítottam, és ami meglepett, az az volt, hogy a 15 gyerekből 1 tudott magyarul. Köszönésen kívül mást nem tudtak magyar nyelven. Nagyon nehezen indult, hiszen először magyarul kellett volna őket tanítani, viszont se írni, se olvasni nem tudtak magyar nyelven, kivéve azt az egy tanulót, aki beszélte a nyelvet. Ezt csak fokozta az, hogy összevont osztályról volt szó. Én pedig zeneszakosként, nem pedig alsó tagozatos pedagógusként álltam itt.  

Melyek voltak az első intézkedései?

Először amint beléptem az iskola épületébe rám zúdult a tény, hogy az iskola sem külsőleg, sem belsőleg nem versenyképes az ipolysági, sőt más iskolákkal szemben sem. Ha belép ide egy szülő, az esetek túlnyomó részében először nem azt nézi, hogy hogyan oktatnak, hanem körbe néz, látja, hogy a környezet eleve nem megfelelő. Tehát elsőként rendezkedtünk. A nagyon régi, elavult dolgokat likvidáltuk, és új bútorokat szereztünk be. Új asztalok, székek, szekrények kerültek be az épületbe. Kerestük a pályázati lehetőségeket.

“A nagyon régi, elavult dolgokat likvidáltuk, és új bútorokat szereztünk be.”

A LEADER pályázatból két tantermet újítottunk fel, kialakítottunk egy művészsarkot, ahol kézműveskedhetnek, olvashatnak, ritmushangszereket próbálhatnak ki a tanulók.

Továbbá ekkor készült el a családfánk és a korlátok lefestése is, amelynek már konkrét pedagógiai célja is volt.

Szivárványmuzsika és családfa

Az iskola nem csupán környezetében újult meg, hanem egy éles arculatváltáson is átesett. Két osztály jött létre, ahol más-más óraszámban oktatják az egyes nevelési tantárgyakat. Mit kell erről az új arculatról tudni?

Az iskola küldetésnyilatkozata: “Ép testben ép lélek!” – ami valójában magába foglalja a sportot, mint az egészséges életmódra nevelés fő komponensét valamint a zenét, a művészetet, ami lelki táplálékul szolgál, fejleszti a személyiséget, az önkifejezést. Az iskola erre a két területre fekteti a legfőbb hangsúlyt.

Zeneszakosként jöttem ide, sokat tanulmányoztam a zenei nevelés transzferhatásait, azt, hogy a zene hogyan segíti a többi tantárgynál az előmenetelt.

Zeneóra aktívan, játékosan! Negyed, nyolcad itt már nem okoz gondot, mehetünk tovább.

Az általános zenei nevelés túl lép magán a zenén, ugyanis az egész személyiséget formálja.

Azon felül pedig, hogy az elsődleges cél a zene megszerettetése, olyan képességeket és készségeket fejleszt, alakít ki, melyek a többi tantárgynál megkönnyítik a tanulók előrehaladását. A zenével intenzíven foglalkozó diákok  gondolkodási készsége magasabb, fejleszti a figyelmet, koncentrációt, analizáló képességet, többfelé tud figyelni egyszerre a tanuló.

2019-ben, amikor ide jöttem, arra számítottam, hogy mivel roma gyerekekről van szó, tiszta hanggal és jó ritmusérzékkel fognak rendelkezni, gyerekjáték lesz velük a munka. A valóság persze más volt.  Konkrétan ezek a gyerekek nem rendelkeznek fejlett ritmusérzékkel. Lehet őket fejleszteni, de azt gondoltam, hogy egy magasabb fokról fogunk indulni. A sportban viszont kiválóak. A mozgás és a sport az, ami igazán leköti őket.

Pályázati pénzből vásárol új ritmushangszerek..

Két osztállyal működünk a 2020/2021-es tanévtől. A földszinten található osztályban szlovák nyelven folyik az oktatás, a testnevelést pedig magasabb óraszámban tanítjuk. Az emeleten található a magyar osztály, ahol a zenét oktatjuk magasabb óraszámban.

Mit kell tudni a szlovák tannyelvű osztályról? Milyen fejlesztések valósultak meg eddig?

Kvalifikált, testnevelés szakos pedagógus szakértelmével zajlanak az órák, heti szinten magasabb óraszámban az átlagosnál. Igyekszünk majd minél több sportversenybe bekapcsolódni. Korábban az iskola nem bővelkedett sporteszközökben.

Viszont Révész Angelika és az ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub nagylelkű támogatása révén, egy kiváló sportcsomaghoz jutott hozzá az iskola, amit ezúton is hálásan köszönünk.

Ép testben ép lélek! Sport osztály – gyerekek biciklitúrája

Az Önkormányzat a kormányhivatal által meghirdetett „Szlovákia sport szíve” elnevezésű támogatási rendszerén keresztül bicikliket vásárolt teljes felszereléssel, és amikor az idő engedi, biciklitúrákat szervezünk.

Mit kínál a magyar tannyelvű osztály? Mi mindenre van lehetősége az itt tanuló gyermeknek?

A magyar tannyelvű osztály egy nagy, mondhatni három lépcsőfokos koncepcióra épül, amelynek szerves része az iskolai zenei oktatatás és a Kodály-módszer. Ezért a zenei nevelést magasabb óraszámban tanítjuk. Viszont figyelembe vesszük a gyerekek egyéb, művészeteken belüli érdeklődési körét is. Aki a rajzban tehetségesebb, nála arra erősítünk rá, aki a zenében tehetséges, nála pedig arra. Viszont zenét mindenki tanul.

Mit takar a Kodály-módszer?

A gyermek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a zene. Kodály pedagógiájának egyik alapeszméje, hogy a zene mindenkihez eljusson, legyen az városi, vagy falusi iskolában tanuló gyermek, zenei tehetséggel megáldott vagy sem, zenei oktatásra van-e lehetősége. Szükségét érezte, hogy már kisgyermek korban megkezdődjön a gyermek zenei nevelése. Mi is ezt szorgalmazzuk itt Ipolyvisken.

A furulya órák online valósulnak meg

„Az általános iskola célja: a teljes embert megalapozni. Zene nélkül nincs teljes ember. De zeneértő nem lehet, ha hatéves korában (s játékosan még előbb) nem kezdik rendszeresen nyitogatni-gyakorolni a fülét” – Kodály Zoltán. Ez az idézet pontosan kifejezi elképzelésünk lényegét.

Mely hangszerek megismerésére és elsajátítására van lehetőség az iskolában?

Az iskola biztosítja a hangszereket. Furulyával kezdünk, amely már az első évfolyamban kötelező és ezt végig is visszük a negyedik évfolyam végéig. A kis elsős belépőcsomagban kapja meg a furulyát, amely az övé is marad. Másodiktól van lehetőség a furulya mellé másik hangszert is választani, ami délutáni szakköri tevékenységeken belül, individuális oktatásban valósul meg, akár a zeneiskolákban. Itt lehet citerázni, zongorázni, vagy, a furulyajátékot továbbfejleszteni.

Új citerák érkeztek az iskolába

Kifejtené bővebben a magyar osztályban megvalósuló koncepciót?

Ipolyvisken elindítottuk a Cseperedő programon belül a Ringató foglalkozásokat, amely a Kodály-módszeren alapuló zenei foglalkozás. A foglalkozások célja, hogy oldott szeretetteli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessük a zenei nevelés lehetőségeit, a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét. Nem a gyerekek megtanítása, nem a fejlesztés a cél! Mindenekelőtt a felnőttekben szeretnénk kedvet ébreszteni az énekléshez. Segítséget, bátorítást adni, útmutatást az értékes zenei anyag válogatáshoz, amint azt Gróh Ilona, a Ringató program megalapítója is sokszor kifejti.

Ha a gyermekek szüleikkel rendszeresen részt vesznek a Ringató foglalkozásokon az a tapasztalat, hogy 3 éves korukra az átlaghoz képest fejlettebb ritmusérzékkel és hallással rendelkeznek.

Nagyon sok mondókát, népdalt megtanulnak annak ellenére, hogy 3 éves kor alatt nincsen direkt tanítás.

A CSEPEREDŐ PROGRAM támogatásával kisiskolásaink és óvodásaink Horsa István Hangszersimogató előadásán vehettek részt, ahol volt alkalmuk a hangszerek megszólaltatására is (2019)

A koncepció következő lépcsőfoka, az óvodai nevelés, miután kinőtte a gyermek a Ringatót. Ipolyvisken a Huncutka óvodában folytatjuk tovább a zenés programot. A nagycsoportosokkal és már az ügyesebb középsősökkel is furulyán tanulunk. Ez a furulya nem azonos az iskolai hangszerrel. Az óvodai furulya egy speciális kis furulya kimondottan óvodások kezére kialakítva, melyet Csehországból szereztünk be.

Visszatérve egy korábbi mondatára: mit kell tudni a pedagógiai célú színes korlátról?

Az óvodában színek szerint tanulunk furulyázni, ugyanis nekik még nem tanítunk zenei hangokat.  Minden szolmizációs hangnak meg van a saját színe, pl. piros a dó, sárga a mi. Ezekre a színekre festettük az iskola korlátjait is, hogyha majd a viski ovis jön a viski iskolába, és miközben végig halad a folyosón, a fülében egy dallam szólal meg a színek láttán. Az öltözőszekrényeink is ilyen színűek, a „szekrények dallamát” már meg is szólaltattuk, nagy sikernek örvendett.

Az iskolában viszont a színeket már elhagyjuk, igazából ez arra szolgál, hogy a hozzánk érkező óvodás otthonosan érezze magát, mikor átlépi az iskola kapuit. A színeken kívül a pedagógus is ismerősként köszönti a kisiskolást, hiszen a Ringatós foglalkozások után, az óvodai zenei órákon át, az iskolában újra együtt vagyunk. Aki kisbaba korában elkezdi itt velem Ipolyvisken, akár 10-11 éves korig én fogom a kezét és viszem őt intézményről intézményre.

Valódi családias közeg alakul ki Ipolyvisken…

A Ringatóra pici baba és a szülő együtt érkeznek, mégis valamilyen szinten úgy érzem a kisgyermeket a szülő rám bízza, megengedik, hogy egy kicsit része legyek az életüknek. Van baba, akit már néhány hetes korában elhoznak. Így szemtanúja vagyok én is annak, amikor először elkezdenek mászni, majd az első lépéseknek, az első szavaknak, az első fogak előbújásának, s idővel végig követhetem, ahogy írni, olvasni és számolni kezdenek. Együtt veszek részt a családokkal ezekben a csodálatos pillanatokban. Mi nem csak mondjuk, hogy családias közegben zajlik az oktatás/nevelés folyamata. Hiszen ha ez nem családias, akkor mi az?

Akik pedagógusként részt vesznek ebben az oktató – nevelő folyamatban, azok már rég nem csak tanító néni szerepet töltik be. Sokkal több ez ennél.  

Beléptünk a tanév második félévébe. Milyen fejlesztési terv megvalósítását tervezi még?

Amennyiben a vírushelyzet nem akadályozza és sikeres lesz a benyújtott pályázatunk, még idén szeretnénk megvalósítani egy szabadtéri kinti tantermet. Ezen kívül sajnos nagyon sok Cseperedő program el fog maradni, így a koncertek, színházi előadások és a bábelőadások is.

Tisztában vagyok vele, hogy az iskola épülete nincs a legmegfelelőbb állapotban.

Viszont a felújításra benyújtott kérvényeink a megfelelő illetékes szerveknél vannak, kivitelezése viszont a járványügyi helyzet miatt eltolódik.

Így az ablakcsere, a tető és a hőszigetelés még várat magára. Ezen kívül a mellékhelyiségek felújítására is szeretnénk sort keríteni, ennek megvalósítása viszont szintén a benyújtott pályázat sikerességétől függ majd. Hosszútávú terveink között szerepel a Petőfi Programba bekapcsolódva népzenei oktató foglalkoztatását iskolánkban. A helyi Csemadok az előző évben pályázatban elnyert ütőgardonját és citeráit felajánlotta az iskola számára használatra. Ezért jövőbeli terveink közt szerepel az ütőgardon szakszerű oktatása is.

Az iskola épületének felújítása folyamatban van

Sokan nehezen tudják elképzelni, miként is zajlik a tanítás összevont osztályokban…

Mivel nagyon sok szülő félelme az összevont osztály. Valóban sokan el sem tudják képzelni, hogyan lehet eredményesen tanítani így. Márpedig én úgy gondolom, hogy rengeteg előnye van. Differenciáltan oktatunk. Pedagógusaink továbbképzéseken vesznek részt és a gyakorlatnak köszönhetően olajozottan működik. Jómagam zeneszakosként újra iskolapadba ültem és távúton alsó tagozatos pedagógiát hallgatok az egyetemen, hogy ezáltal is jobban segíteni tudjam a gyerekek fejlődését.

Iskolánkban előre lefektettük szabályként, hogy minden gyerekre külön oda figyelünk. Ha valaki ügyes, nem kell megvárni a másik osztálytársát, ő haladhat tovább saját tempójában, aki pedig lassabban halad segítjük a felzárkóztatását.

Mintha a diáknak magántanára lenne…

Igen, hiszen teljesen individuális oktatási terv alapján zajlik az oktatás, valamint kis csoportokban, ha az angol nyelvet, informatikát vesszük példaként.

Így bőven jut idő minden tanulóra, mélyrehatóbban tudnak foglalkozni egyes témakörökkel, az esetleges hiányosságokat, fennakadásokat könnyebben észreveszik és hárítják pedagógusaink.

Ami pedig nem elhanyagolható, főleg most a járvány kapcsán, hogy kis közösségről van szó, amely mindenképpen biztonságosabb a nagyobb közösségeknél.

Mikulás 2021-ben a sport osztályban tanuló szlovák tanulóknál.

Járványhelyzet kapcsán elengedhetetlen kérdés, hogy hogyan zajlott a távoktatás mind a szlovák, mind a magyar osztályban?

A szlovák osztályos tanulók nagy része szociálisan hátrányos helyzetű. Nálunk csak a feladatlapos megoldást tudtuk bebiztosítani. Inkluzív csapatunk nagy segítséget nyújt és nyújtott ezen a téren is. Az iskola fel volt készülve a digitális oktatásra, csak a másik oldalról nem voltak meg a feltételek. A magyar osztályban zökkenőmentes volt a távoktatás, nem volt semmi fennakadás.

Miben befolyásolja jelenleg a járványhelyzet az iskolában zajló tanítási/tanulási folyamatokat?

A szlovák osztályban a testnevelés órák a vírushelyzet miatt szigorú szabályok és előírások szerint zajlanak. A jó idő beköszöntével viszont egyre több időt tudnak a szabadban tölteni, s ez lényegesen megkönnyíti a helyzetet és a munkát.

Zeneóra aktívan, játékosan! Negyed, nyolcad itt már nem okoz gondot, mehetünk tovább

A magyar osztályban a furulya oktatást érinti negatívan a járvány miatt kialakult helyzet. A minisztérium által be van tiltva a személyes furulya oktatás. Ezért a hangszeroktatás online individuális zeneóra keretén belül zajlik.

Milyen gyerekek jelentkezését várja a magyar osztály? Szükséges bármiféle alapfeltétel?

Nem az a cél, hogy kis Mozartokat neveljük. Nem alapfeltétel a jó hallás és a kitűnő, tiszta énekhang. Minden gyerek fejleszthető zeneileg, csak az a kérdés, hogy milyen szintről indul. Van, aki kifinomultabb hallással, jó ritmusérzékkel érkezik, van, aki kevésbé. De mindenkit tudunk fejleszteni. A zenei nevelés kihat az alsó tagozatos gyerekeknél az írásra, olvasásra, hiszen mindegyik alapja a ritmusérzék. Ipolyvisken erre lehetőség van. A feltételek pedig adottak, hiszen vannak erre szakképzett pedagógusaink, valamint elhivatottságból és tenni akarásból sincs hiány. Minden adott, csak élni kell a lehetőséggel.

Tökfaragás a zene osztályban

Hogyan alakult a beíratott gyerekek száma az elmúlt két évben?  

2019/2020-as tanévben négy elsős volt. 2020/2021-es iskolai évben pedig 6 elsőssel indultunk. Ezek a számok nagyon biztatók.  

Közeleg ismét a beiratkozási időszak. A vírushelyzet miatt valószínűleg a nyílt napok elmaradnak. Milyen megoldást találtak az iskola népszerűsítésére?

Tavaly egy rövid kisfilmmel népszerűsítettük az intézményünket. Idén, mivel idegen személyek nem léphetnek be az iskola épületébe, facebook-on egy zárt csoportot hozunk létre, ahová az érdeklődők bejelentkezhetnek és virtuális körbevezetésen vehetnek részt. Itt kerülnek bemutatásra az egyes tantermek, és pedagógusaink itt mutatják be a differenciált tanítási módszerüket.

Összefoglalva tehát: a kisiskola előnyeit felismertük, ezeket az előnyöket ki is használjuk, mindenkire odafigyelünk, minden tanuló saját tempója szerint halad, a kis közösség, nagy lehetőségekkel jár, művészetek nyelvén is oktatunk, nevelünk.

A beiratkozásra 2021. április második feléig van lehetőség. Érdeklődni az iskola honlapján található elérhetőségeken lehet, illetve az iskola facebook oldalán.


Fotók: az Ipolyviski Alapiskola archívuma

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb