Hirdetés

A besztercebányai Xavéri Szent Ferenc-székesegyházban 2022. június 18-án Mons. Marián Chovanec a besztercebányai egyházmegye püspöke ünnepélyes szentmise keretein belül diakónussá szentelte Murko Adamot (Szebed) és Péter Ottót (Palást).

Minden közösség számára hatalmas lelki örömmel jár egy ilyen esemény. A felvidéki magyarság számára is fontos történés, hiszen magyar diakónusokból, lelkiatyákból mindig hiány van. A magyar szentmisék nélkülözhetetlen alapjait képezik a nemzeti összetartozás, a nemzeti öntudat megtartásához és megéléséhez, s ez másképpen nem működhet, csak úgy, ha nemzeti kisebbségünkből is vállalnak egyházi szolgálatot.

Péter Ottó eddigi munkássága során sok jó célt szolgált, legyen az a fiatalok nevelése, oktatása és irányítása a hit megélése felé vagy a magyarságuk megtartása érdekében.

Szülőfalujában, Paláston a 9. számú Szent György cserkészcsapat csapatparancsnoka volt több éven keresztül, a helyi Rákóczi Szövetség elnökeként is tevékenykedett. A Permeo Polgári Társulás egyik alapító tagja volt s mindemellett hitoktatóként nevelte és tanította, elsőáldozásra, bérmálkozásra készítette fel a Palásthy Pál Egyházi Alapiskola és a Szlovák Tannyelvű Alapiskola diákjait községünkben. Éveken keresztül vállalt szolgálatot a helyi egyházközösségben is – ministránsként, áldoztatóként. Sokat tett azért, hogy a fiatalok megismerjék és megőrizzék a magyar kultúrát, irányította őket a vallásos élet felé, s mindezt úgy, hogy a gyermekek, fiatalok, a felnőttek és az idősebb korosztály is szeretettel fogadta tevékenykedését, a szívébe zárta őt.

Isten szavát meghallva ért el egy újabb mérföldkőhöz, mely a szombati szentmise keretein belül teljesedett ki – a besztercebányai egyházmegye püspöke, valamennyi lelkiatya és diakónus, családtagok, rokonok, barátok és hívek jelenlétében, Isten színe előtt szentelte őket diakónussá, s ruházta fel eme szolgálatra.

Isten áldása és kegyelme segítse őket további szolgálataik és életük során!


Antal Réka


Fotók: Antal Norbert

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.08.11.

Szenzációs leleteket találtak Ipolyvisken

Az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt keretén belül augusztus 8 és 21. között ásatások zajlanak az ipolyviski…

2022.08.11.

10. jubileumához érkezett az oroszkai Südwind – programajánló

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A…

2022.08.08.

Az ipolyviski földvár területe arra vár, hogy valakik végre feltárják

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan…

2022.08.08.

Befejeződött a zselízi Szent Jakab-templom szentélyében a gótikus kőfaragványok restaurálása

Májusban vette kezdetét és július közepéig tartott a 14. századi templom megmaradt épített örökségének restaurálása. Az 1380 körül épült templom…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb