A besztercebányai Xavéri Szent Ferenc-székesegyházban 2022. június 18-án Mons. Marián Chovanec a besztercebányai egyházmegye püspöke ünnepélyes szentmise keretein belül diakónussá szentelte Murko Adamot (Szebed) és Péter Ottót (Palást).

Minden közösség számára hatalmas lelki örömmel jár egy ilyen esemény. A felvidéki magyarság számára is fontos történés, hiszen magyar diakónusokból, lelkiatyákból mindig hiány van. A magyar szentmisék nélkülözhetetlen alapjait képezik a nemzeti összetartozás, a nemzeti öntudat megtartásához és megéléséhez, s ez másképpen nem működhet, csak úgy, ha nemzeti kisebbségünkből is vállalnak egyházi szolgálatot.

Péter Ottó eddigi munkássága során sok jó célt szolgált, legyen az a fiatalok nevelése, oktatása és irányítása a hit megélése felé vagy a magyarságuk megtartása érdekében.

Szülőfalujában, Paláston a 9. számú Szent György cserkészcsapat csapatparancsnoka volt több éven keresztül, a helyi Rákóczi Szövetség elnökeként is tevékenykedett. A Permeo Polgári Társulás egyik alapító tagja volt s mindemellett hitoktatóként nevelte és tanította, elsőáldozásra, bérmálkozásra készítette fel a Palásthy Pál Egyházi Alapiskola és a Szlovák Tannyelvű Alapiskola diákjait községünkben. Éveken keresztül vállalt szolgálatot a helyi egyházközösségben is – ministránsként, áldoztatóként. Sokat tett azért, hogy a fiatalok megismerjék és megőrizzék a magyar kultúrát, irányította őket a vallásos élet felé, s mindezt úgy, hogy a gyermekek, fiatalok, a felnőttek és az idősebb korosztály is szeretettel fogadta tevékenykedését, a szívébe zárta őt.

Isten szavát meghallva ért el egy újabb mérföldkőhöz, mely a szombati szentmise keretein belül teljesedett ki – a besztercebányai egyházmegye püspöke, valamennyi lelkiatya és diakónus, családtagok, rokonok, barátok és hívek jelenlétében, Isten színe előtt szentelte őket diakónussá, s ruházta fel eme szolgálatra.

Isten áldása és kegyelme segítse őket további szolgálataik és életük során!


Antal Réka


Fotók: Antal Norbert

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb