Érsekkéty község és Diósd város önkormányzata a Népművészet c. határon átnyúló projekt kapcsán nyitórendezvényt szervezett 2021. június 18-án Érsekkétyen.

A projekt célja bemutatni, s a határon átnyúló együttműködés jegyében a fiatal generációval is megismertetni a határtérségben elterülő régió népi hagyományait, a népzenét, népművészetet, valamint a népszokásokat.

A nyitó projektrendezvény során a projektpartnerek, Farkas Attila, Érsekkéty, valamint  Spéth Géza, Diósd települések polgármesterei – akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek a hagyományőrzés területén – bemutatták a régiójukra jellemző néphagyományokat, majd ismertették a projekt keretében megvalósuló rendezvényeket, jövőbeni terveket. Csenger Tibor, a Rába-Duna-Vág EGTC képviselője örömét fejezte ki a projekt sikeres megvalósulása kapcsán, amely a nyitórendezvénnyel veszi kezdetét, valamint ismertette a Kisprojekt Alap céljait. A programsorozat céljai közt szerepel a régió láthatóbbá és vonzóbbá tétele az élő kultúra megtestesítőjének szerepe által. Érsekkéty, mint Garam-menti község a régióra jellemző népi hagyományok megőrzőjének, éltetőjének, átörökítőjének a központi szerepét vállalta.

A szervezők a rendezvények által a néphagyományok ismertetését célozták meg, valamint a fiatalok számára attraktívabbá szeretnék tenni a népzene és néptánc felelevenítését, művelését, és olyan programokat megvalósítani, amelyek a velük való foglalkozás elkezdésére ösztönzik őket.

A tapasztalatok alapján a fiatalok részére is népszerűvé, élményszerűvé lehet tenni a népművészetet, amennyiben az a kor kihívásainak megfelelően van közvetítve.  

A programsorozat három rendezvényből áll, melynek nyitórendezvényére és az első rendezvényre is sor került a nap folyamán. Mivel a Lévai járásban fekvő Érsekkéty régiójában található falvakra a nehéz gazdasági helyzet és a fiatalok elvándorlása jellemző, ezért a projekt  célja megtalálni azokat a kitörési pontokat, melyekkel Érsekkéty vonzóvá válhat egyrészt a régióba látogató turisták számára, ugyanakkor a fiatalok számára is az otthonmaradást népszerűsíti. A cél, hogy Érsekkéty fogalommá váljon a szűkebb és tágabb régióban, amennyiben a Garam-menti népművészetről esik szó.

A nyitórendezvény során köszöntőt mondott Farkas Attila, Érsekkéty polgármestere, Spéth Géza, Diósd polgármestere, valamint Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

A köszöntők elhangzását követően sor került az első rendezvényre, ami a „Néphagyományok felelevenítése – Majális“ című volt, amelyen három dél-szlovákiai és egy magyarországi néptáncegyüttes lépett fel: az érsekkétyi Napraforgó Néptáncegyüttes, a diósdi Naprózsafa Hagyományőrző Néptánc Egyesület és a farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes, valamint az Ifjú Szivek Táncszínház. Egy előadásra is sor került Juhász Eszter előadásában, az „Alsó- Garam mente Népművészete – Hagyományőrzés Szlovákiában“ címmel.

A tevékenységek határon átnyúló jellegét az adja, hogy az Érsekkétyen megvalósuló eseményeken a magyarországi vendégek eltanulják a Garam-menti néptáncokat, hagyományokat és jellegzetes ételeket, ill. az egyes alkalmak során a kórusok által közös repertoár kialakítására is sor kerül.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.07.

A Felvidéki 7-es versenysorozat részeként szervezték meg a 3. Toportyán íjászversenyt Zselízen

(Fotó: Petrocics Kitti) Örömíjászverseny és országos versenysorozat – ez a kettősség jellemezte a zselízi íjászklub által szervezett versenyt,…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

2024.05.07.

Szemétszedéssel ünnepelték a Föld napját Zselízen

Fotó: Csemadok-Zselíz Ahogy sok helyütt szokás, Zselízen is április idusán szemétszedő akciókkal és különböző természetbeli tevékenységgel ünnepelték meg…

2024.05.07.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő három perces videóban…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb