Nem változik jövőre a lakossági áram ára, a gáz 15%-kal drágul, várhatóan szintén 15%-kal drágul a távfűtés – jelentette be a kormány csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatóján Eduard Heger (OĽANO) kormányfő.

„2023-ban stabil marad az áram ára, és nem változik 2022-höz képest”

– mondta Heger.

Hozzátette, hogy ha a háztartásoknak a szabályozott árak szerint kellene fizetniük, 380%-os lenne a növekedés a villanynál, a gáznál pedig az árszabályozási hivatal számításai szerint 225%, de ehelyett csak 15%-os lesz. A kormányfő bejelentése szerint a központi távhőszolgáltatásra is érvényes az átlagosan 15%-os áremelés.

Heger hozzátette, hogy az állam beavatkozása nélkül 6 milliárd euróval fizetne többet a lakosság az energiaszolgáltatásokért.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter hangsúlyozta, az energiapiacokon történelmi mértékűek az áremelkedések, és egész Európában egyedi, hogy Szlovákiában az idei szinten marad a villamos energia ára. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány februárban ígéretet tett, memorandumot ír alá a Szlovák Villamos Művekkel és két évig nem emelkedik az áram ára. A kormány annak ellenére döntött úgy, hogy fenntartja a jelenlegi árakat, hogy folyamatosan emelkednek az áramszolgáltatási díjak.

A 15%-os gázáremelést Matovič azzal indokolta, hogy takarékoskodásra akarnak ösztönözni.

„Ha 15%-ot megtakarítunk a gázfogyasztásnál és a távfűtésnél, ugyanannyit fogunk fizetni, mint idén”

– tette hozzá Matovič.

Közlése szerint a lakossági árakat egyrészt a memorandumnak, másrészt az energiaszolgáltatóknak nyújtott állami támogatásnak köszönhetően sikerül szinten tartania a kormánynak.tasr

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb