Nyílik a bodza, másfél hónap múlva már árulni fogják az első uborkát. Ilyenkor kerülnek elő nálunk a 3 literes befőttes üvegek a spájz mélyéről. Ugyanis a bodzából limonádét, az uborkából pedig kovászos uborkát szoktam készíteni.

A bodzából sokan szörpöt készítenek, amit aztán később is fogyaszthatnak, a limonádét viszont frissen kell elfogyasztani. Egy szezonban többször is készítek, folyamatosan, amíg el nem nyílnak a virágok. A bodzát gyógynövényként tartják számon. A bodza virága vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító hatású. A limonádét elfogyasztva a vesében és az egész szervezetben egy jótékony „tavaszi nagytakarítást” végez.

Így készül a limonádé:

egy 3 literes üvegbe 5-7 db leöblített kinyílott bodzavirág, 20-25 dkg cukor, egy-két felkarikázott citrom kerül. A cukrot először szétkeverjük a vízben, aztán kerül bele a virág és a citromkarikák, amelyek mennyiségét tapasztalat során saját ízlésünk szerint adagolhatjuk, ahogy a cukrot is. Az üveget egy kistányérral vagy fóliával lefedjük, és az ablakba napos helyre tesszük. 2-3 nap alatt bezavarosodik, ekkor kell leszűrni, és a hűtőben jól lehűteni. Nagyon frissítő ital. Idén akáccal is ki fogom próbálni.

A kovászos uborkát mindenki szereti fogyasztani, meglágyítja a nehéz ételeket is a savanyú íze, és könnyebben emésztetők aztán a gyomornak. Erre a tudományos magyarázat, hogy a fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van. A fermentáció – az maga az erjesztés-, ami a kovászos uborka készítésekor is megtörténik. Szintén szezonális dolog a készítése, de kipróbáltam már, hogy lefedett üvegekben, a hűtőszekrényben tovább is eltartható.

Ahogy készítem:

a közepes nagyságú uborkákat alaposan megmosom, aztán a végeit keresztbe bevágom. A kb. 2 liter vízben felolvasztok 6 púpozott evőkanál sót. Az uborkákat az üvegbe rakom, friss kaprot is teszek bele, felöntöm a sós vízzel, és egy félbevágott karaj kenyeret teszek a tetejére. Fontos, hogy a kenyér is víz alá kerüljön. Szintén lefedem az üveg tetejét, és hagyom 3-4 napig kovászolódni. Aztán leszűröm a vizét egy edénybe, az uborkákat befőttesüvegbe rakom, felöntöm a leszűrt lével, és jól kihűtve tálalom az ételekhez.

Mindenkinek, aki elkészíti, váljon egészségére!

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb