Hirdetés

A SZK Közegészségügyi hivatalának tájékoztatása szerint  a kullancsok főleg a 20 cm fölötti magasságú füves területeken fordulhatnak elő,  vagyis a kertekben, parkokban, erdőkben, ám az utóbbi évek klímaváltozásának köszönhetően már akár a tengerszint feletti 1000 m-es magasságban is megélnek.

(pixabay.com)

A levelek végén, a fűszálakon vagy az alacsonyabb bokrok ágain bújnak meg.  

“Leginkább a tölgy- és gyertyánerdőket kedvelik.  A fertőzött kullancsok terjesztik a  borreliózist, vagyis a Lyme-kórt, illetve a kullancs okozta agyhártyagyulladást is.”

Nem minden kullancs vírushordozó.

“Fertőzött kullancsok leggyakrabban a Vág menti területeken fordulnak elő.  Éve óta itt jegyzik a legtöbb agyhártyagyulladásos  esetet, bár Szlovákiában ennek előfordulása nem túl magas.  Endémiás területnek számít Szlovákia délnyugati része,   a Tribecs- és a Madaras-hegység, a Nyitrai-fennsík, a Kis-Kárpátok, valamint a Lévai, Nyitrai, Érsekújvári és Trencséni járások.”

A kullancsfertőzés megelőzésének alapelve, hogy kerüljük a veszélyes területeket – az erdőszéleket, a bozótos, bokros növényzetet.

“Viseljünk megfelelő öltözéket, amely testünk nagy részét befedi, főleg hosszú nadrágot, zoknit, ajánlatos világos ruhát felvenni, amelyen könnyebben észrevesszük a kullancsot, ezenkívül használjunk kullancs elleni szert, s hazatérés után vizsgáljuk át egész testünket.”

A kullancs leggyakrabban a fej hajjal  fedett részein, az ágyékon, a hónaljban, a fül mögötti részeken, a térdhajlatban vagy az intim testrészeken fordul elő.  

“A kullancsot  csipesszel távolítsuk el, amelyet nyomjunk a lehető legközelebb a bőrfelülethez.   Lassan, finom mozdulatokkal, forgatás nélkül vegyük ki, óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, nehogy beszakadjon. A legfontosabb, hogy károsodás nélkül, egészben távolítsuk el.  Ne csepegtessünk rá olajat, mert fulladni kezd, és  a fertőzött vért a sebbe üríti. A fejével együtt próbáljuk kivenni.   Ha nincs kéznél gyógyszertári fertőtlenítőszer (jódoldat), használjunk bármilyen alkoholos oldatot.  Amennyiben nem sikerült egészben eltávolítani, keressük fel az orvost.”

A Lyme-borreliózis a borélia bakériumok által terjesztett megbetegedés.

“A borreliózist  változatos klinikai kórkép és különböző szervi tünetek jellemzik. Lappangási  ideje a néhány naptól akár több évig is  terjedhet, gyógyítása antibiotikumok hosszú távú szedésével történik.   Nincs ellene védőoltás.  A kezeletlen borreliózis  akár egész élethosszig tartó egészségügyi problémákat okozhat, érintheti a szív- és érrendszert, az ízületeket és az idegrendszert is.  Három stádiuma ismert – az elsőt a bőrelváltozás, az ún.  erythema migrans jellemzi. A csípés körül a bőr bepirosodik, a bőrpír terjed, s ezzel egy időben a közepe halványodik. Kísérheti hőemelkedés, fáradtság, izom- és ízületi fájdalmak.  A második stádiumban – gyakran csak hetek vagy hónapok múltán – jelentkezhetnek további bőrpanaszok, ízületi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri problémák és izomfájdalom.  A harmadik stádiumban – néhány hónap vagy akár évek múltán – károsodik a központi idegrendszer, bőr-, ízületi és szaruhártya-gyulladás lép fel. “

A kullancs  által terjesztett agyhártyagyulladás vírusos megbetegedés.

“Egy szezonális jellegű megbetegedés, mely általában áprilistól októberig jelentkezik. A vírushordozó a szervezetbe bekerült fertőzött kullancs,   de terjedhet a fertőzött juh, tehén vagy kecske tejével is.  Tájainkon a leggyakoribb vírushordozó a  Ixodes ricinus.  A vírus gazdaállatai lehetnek a rágcsálók, de nagyobb testű állatok is   (egerek, sünök, mókusok, nyulak, borzok,  madarak, rókák, őzek, juhok, kecskék, szarvasmarhák, lovak, kutyák, macskák). Emberről emberre nem terjed.”

(pixabay.com)

A betegségnek két fázisa van.

“Az első fázist az influenzaszerű tünetek jellemzik – láz, fejfájás, hányinger, étvágytalanság, izomfájdalmak. Ezt követi egy tünetmentes időszak, amely 1-20 napig  tart.  A második fázisban, amely néhány nap után következik be,  a központi idegrendszer károsodását jelző tünetek jelentkeznek, fokozódó fejfájás,  hányás, tarkómerevség, zavart tudat és memória,  tájékozódási zavarok, szédülés, idegbénulás.   Lappangási ideje 7-14 nap.”

A kullancs  által terjesztett agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás.  Gyermekek 1 éves kor felett olthatók.

“Az oltás három oltóanyag beadásából áll , az első adagot a legalkalmasabb a téli hónapokban beadatni – januárban vagy februárban. A második adagot 1-3 hónap múlva adják be, majd a harmadikat a második adag után 9-12 hónappal. Van egy egyszerűsített formája is, amikor a második adagot az első után két héttel adják be. Az első két adag már részlegesen véd a fertőzés ellen.  A teljes oltás mintegy három évre ad védettséget, három év után ajánlatos az egyik oltóanyagot újra beadatni.  Az ellenanyagok a második adag beadása után 10-14 nappal kezdenek termelődni.    Az oltással  és az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatos tájékoztatást  érdeklődés esetén valamennyi gyermekorvos és háziorvos nyújthat.”

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.12.07.

Ólomüveg ablakokkal gazdagodott az ipolyviski katolikus templom

Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári…

2022.12.07.

Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában

Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. A Budapestről…

2022.12.08.

Zselízi gokartversenyző a portugáliai világbajnokságon

Vincze Dóka Krisztián, a fiatal zselízi gokartversenyző egy alkalommal már részt vett egy világversenyen; motocrossban jutott ki a…

2022.12.08.

Információs emléktáblát állítottak Zselízen az egykori Fakastély helyén

Fotó: Csonka Ákos Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Ráadásul élő fában emberi építmény? Nem,…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb