2021. január 28-án a képviselő-testület ülésén Bukor Erzsébet képviselőasszony felszólalt a Sóderos ügyének érdekében – konkrét javaslatokkal és ötletekkel állt elő a terület felhasználásával kapcsolatban. Az elképzelés alapvetően a gyökerekhez való visszatérést foglalná magába: kellemes környezet kialakítása a városlakók és a környékbéliek számára, megfelelő tér biztosítása egy pezsgő közösségi és kulturális élethez, illetve az aktív pihenés, a sport és a rekreáció elősegítése. A téma kapcsán Bukor Erzsébetet kerestük.

A Sóderos – vagy Areál zdravia – történetét minden helybéli jól ismeri. Az ezredforduló környékén még be tudta tölteni azt a szerepet városunk életében, amely a januárban elhangzott javaslatokkal is egybecseng: a tavon nyáron fürödtek, télen korcsolyáztak, éves szinten helyt adott a gyereknapnak, kulturális rendezvények zajlottak ott, működött a büfé, jó karban voltak a sportpályák és még sorolhatnám. Aztán 2010 előtt született egy átgondolatlan, garanciákat nem tartalmazó szerződés – az aquapark ötlete valljuk be, sokakat elkápráztatott, de túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, – amit ráadásul meg is hosszabbítottak és egészen 2019 nyaráig nem tudott mit kezdeni a város a területtel.

Jelenlegi állapota egy külön írást és egy bőséges képgalériát is megérdemelne, ám a legjobb, ha minden kíváncsi lakó a saját szemével győződik meg róla. Azt azért fontos megemlíteni, hogy a területet karbantartásáról a Műszaki Szolgáltatások csapata gondoskodik, mióta visszakerült a város kezére, illetve azt is, hogy bő egy éve Patrik Fullo és önkéntes szemétszedő csapata is elszállított a helyszínről néhány utánfutónyi szemetet.

Bukor Erzsébet képviselőasszony (fotó: Bukor Erzsébet)

„Igenis, ezt mindenki szeretné. Érezzük a lakosság részéről is az igényt, biztosan nagy öröme lenne mindenkinek abból, ha sikerülne úgy megvalósítani a terveket, ahogy többen is megálmodtuk”

– nyilatkozta a képviselőasszony.

Ami a közösen megálmodott terveket illeti, az alapvető elképzelés a Sóderos régi megbecsültségének és szerepének feltámasztása. Váljon ismét a kulturált, természetközeli közösségi élet színterévé a mindennapokban, kínáljon hívogató időtöltési lehetőségeket minden generáció számára: a sportpályáktól kezdve a játszótéren át az olyan szezonális tevékenységekig, mint a csónakázás, fürdőzés vagy a korcsolyázás. Ezen túl pedig váljon alkalmassá a kulturális- és a sportélet nagyobb rendezvényeinek befogadására. Az ötletek közt szerepel a szabadtéri színpad és nézőtér kialakítása, ami valamilyen szinten korábban is adott volt. 

Valóban?

„Egy meglehetősen jó fekvésű területről van szó, ami összeköti a belvárost és a Homokot. Könnyen megközelíthető minden irányból, a város közepén van, mégsem egy belső tér, mint a volt amfiteátrum. Ezt a helyet már nem kell kitalálni, már megvan. A feladatunk az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.”

A fejlesztés kulcsszava a fokozatosság lehetne a képviselőnő szerint. Nyilvánvaló, hogy nem áll a város módjában egyik napról a másikra helyrehozni a sokéves lemaradást, ám az ötleteket szépen sorban is meg lehet valósítani – ez volna a járható út.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy az ötletelés és a téma felvetése pozitív fogadtatásban részesült minden irányból, viszont önmagában véve csupán a jéghegy csúcsa, a terület körüli eszméletlen sok munka, ami jelenleg még nem is látható, egy egész munkacsoportot igényelne.

„Ha viszont nem cselekszünk, tovább telik majd az idő, Ipolyságnak pedig lesz egy kihasználatlan zöldterülete, ahol a Műszaki szolgáltatások évente néhányszor levágja a füvet.”

A használható ötleteken és a tenni akaráson túl meg kell találni az anyagi hátteret, mely elsősorban pályázatok beadásával és elnyerésével érhető el. Ehhez elengedhetetlen a városházán dolgozók szakértelme. Az idei költségvetés-tervezetben egyébként 20 000 euró lett kijelölve a Sóderos ügyének előre mozdítására, ami önmagában nem tűnik soknak, ám a pályázatoknál megkövetelt önrészt tudná fedezni.

„Ha nincsen meg az elképzelésünk, legalább vázlatosan kidolgozva, jön majd a pályázati kiírás és nem lesz idő az anyag előkészítésére, kifutunk az időből és egy újabb év elveszett. Éppen ezért javaslom, hogy beszéljünk minél többet a témáról a tervek szintjén, aztán fogadjunk el egyfajta elképzelést és akkor fogjuk tudni, mit szeretnénk. Aztán ha lesz egy kiírás, amiből például a szabadtéri színpadot meg lehet építeni, időben tudunk reagálni”

– zárta Bukor Erzsébet a témával kapcsolatos gondolatait.

Akárhogy is nézzük, a Sóderos körüli helyzet sokkal rosszabb már nem lehet. Noha a cikk megírásának pillanatában legalább a korcsolyázók örömüket lelhetik ott, az általános állapotok elszomorítók. Őszintén reméljük, hogy valóban új fejezet nyílik majd az ikonikus terület történetében, ami a közeljövőben már csak felfelé ível.

A Sóderosról készült képek a szerző felvételei.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb