Megyénket pár évvel ezelőttig nem jellemezte a fenntartásába tartozó utak felújíátása. 2015-től ez a trend változott. A megye költségvetéséből a II. és III. osztályú utak felújításásra évente 7 – 9 millió eurót merítenek, ami által közel 300 km hosszúságban újultak meg utak a régiónkban is.

(fotó: mynitra.sme.sk)

„Kezdeményezésünk újabb támogatási sémák létrehozásában öltött testet, miközben a helyi kultúrára, sportra, idegenforgalomra, regionális fejlesztésre és műemlékvédelemre szánt támogatás összege a megyei költségvetésből megsokszorozódott. Közösen elértük, hogy a megyei kiadások területileg kiegyenlítődtek, ezeknek a kiadások nagyjából fele a megye déli régióiba vándorol. Úgy gondoljuk, a regionális fejlesztés keretében több forrást kell biztosítani a leszakadó régiókba, elsősorban a Garam-mentére és az Ipoly-mentére. Továbbra is szorgalmazzuk a megyei utak széles körű felújítását, hasonlóan az eddigiekhez. Azért küzdünk, hogy 10 év elteltével, végre megépüljön az Ipoly-híd Helembánál”

– mondta el Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakciójának vezetője.

Farkas Iván (forrás: felvidek.ma)

„A megye lakosságának 23 százaléka magyar nemzetiségű, akik a megye déli járásaiban, így természetesen a Lévaiban is élnek. Fontosnak tartjuk, hogy a megyei hírlap, a Megyei Visszhang kétnyelvű. Ám tovább kellene lépni. Értékelnénk azt is, ha a hivatalos megyei kiadványok, könyvek, szórólapok – a szlovák, angol és francia mellett – magyar nyelven is tájékoztatnák a lakosságot. Ha a megye hivatalos honlapja kétnyelvű lenne. Hiszen a megye déli részében található településeket megjelölő közlekedési táblák kétnyelvűek immár húsz éve, a tavalyi évtől a vasútállomások megnevezése is. A déli járásokban élők nagy kérése, hogy ezekhez hasonlóan kétnyelvűek lehetnének a műemlékeket megjelölő barna színű közlekedési táblák is. Igyekezetünk tehát az egyenrangúsításra irányul a megyei tájékoztatási rendszerekben, hiszen célunk az anyanyelven történő tájékoztatás kiszélesítése Nyitra megye minél több polgára számára. Ne feledjük el, hogy a megye déli régióiban egymás mellett ének szlovákok és magyarok, kölcsönös egyetértésben, miközben számos településen a magyar ajkú lakosság száma jóval meghaladja a szlovák ajkúak számát. S minden polgár egyforma mértékben adózik, miközben az általuk, általunk befizetett adó egy része visszajut a megye kasszájába, költségvetési bevétel formájában. E szemléletet követjük, amikor a jobbítást követeljük”

– zárta Farkas.


Csonka Ákos

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb