Január végén a Magyar Közösségi Összefogás négy jelöltje látogatott el a kétyi kultúrházba, ahol a választók jobban megismerkedhettek a párt programjával, illetve a négy jelölttel. A rendezvényt a község polgármestere, Farkas Attila nyitotta meg – miután köszöntötte a jelenlévőket, át is adta a szót a vendégeknek. A beszélgetés a jelöltek bemutatkozásával kezdődött, illetve mind a négyen meghatározták elsődleges céljaikat, s idővel párbeszéd alakult ki, melybe végül a helyi lakosokat is bevonták.

A bemutatkozást Kiss Beáta indította, aki az MKP oktatási és kulturális alelnöke, gyakorló pedagógus, a lévai magyar gimnázium iskolaigazgatója. Az MKÖ listáján a 18. helyen indul. Feladata, hogy a Magyar Közösségi Összefogás programjának oktatásügyre vonatkozó fejezetét állítsa össze. Mondandóját a jelenlegi helyzet rövid bemutatásával kezdte, rámutatott a helyi magyarság sajnálatos, rohamos fogyására. Kiemelte, hogy:

„ennek mielőbbi megállításához nagyon komoly gazdasági és szociálpolitikai háttérdöntések meghozására van szükség. Így lehet majd idővel elérni azt, ami az én fő célom, hogy a felvidéki oktatásügyben megvalósuljon a teljeskörű önigazgatás. Meggyőződésem, hogy a felvidéki magyar iskolák számára ez az egyetlen lehetőség arra, hogy tíz év múlva is legalább olyan iskolarendszerrel rendelkezzünk, mint most. Szlovákia lakosságának fogyása, így a gyermekek fogyása okán hozott oktatásügyi átszervezések a magyar iskolák halálos ítéletét jelenthetik. Kulcsfontosságúnak tartom, hogy mi, saját magunk szabadon dönthessünk arról, hogy az iskoláinkban mit tanítunk, hogyan tanítunk és ezt milyen pénzből oldjuk meg”.

Kiss Beáta után Zalaba község polgármesternője, a 49-es számmal induló Bögi Pathó Melinda folytatta a gondolatmenetet. Az elhangzottakhoz kapcsolódva elmondta, szívügyének tekinti a kisközségek helyzetét, ebből kifolyólag fölöttébb fontosnak tartja az iskolaügyi autonómiához hasonlóan az érdekképviseleti, önkormányzati autonómia megvalósítását is. Tapasztalata szerint erre elsősorban azért lenne szükség, mivel a jelenlegi rendszer igencsak mostohán bánik a dél-szlovákiai településekkel… Példaként hozta fel saját községe és Turócábrahámfalva esetét:

„A két falu megközelítőleg ugyanakkora, területe körülbelül megegyezik, Zalaba lakossága 1 fővel kevesebb. Eltérés csupán a tengerszint feletti magasságuknál fedezhető fel. Míg Zalaba 125 méter magasan, addig a másik község 478 méter magasan fekszik. Ennek köszönhetően Turócábrahámfalva önkormányzata évi 6 000 €-val többet kap, mint Zalaba. Ez minden évben egy játszóteret vagy épületfelújítást jelent, kinek mire van szüksége… Azt meg ugye senkinek nem kell bemutatni, hogy az alacsonyan fekvő területeken kik élnek… Ezen például mindenképpen változtatni kell.”

Melindának három fiúgyermeke van, akik közül kettő már felnőtt, a legkisebb pedig a kétyi egyházi alapiskola diákja. Mindhárom fiú a szülőföldjén képzeli el jövőjét. Felelős döntéshozataluk a nevelésen kívül annak is betudható, hogy látják, miképp, s milyen életet élnek szüleik nap, mint nap – érzik, hogy a mindennapi küzdelmek ellenére megéri itthon maradni.

A lista 19. helyén álló Nagy Dávid az Újvárban szervezett ĽSNS rendezvénye miatti ellentüntetésről érkezett az estre. Elmondta, hogy ügyvédként és magánemberként egyaránt fontosnak tartja az extrémizmus, illetve a felvidéki magyarság hátrányos megkülönböztetése elleni határozott fellépést. Bevallotta, hogy a jelenlegi politikai helyzet eredményeként nem csodálkozik a polgárok kiábrándultságán:

„Az elmúlt harminc év politizálása – amiben én felnőttem – most teljesedik be ezzel az abszolút alkalmatlan kormánnyal. Ilyenkor az emberek hajlamosak az extrémizmus irányába elmozdulni, de ez nem lehet a válasz. Véleményünk szerint a megoldás a gyűlölet elutasítása, illetve a szolidaritás kell, hogy legyen. Nekünk, magyaroknak ki kell állnunk egymás mellet és jóban-rosszban, szívből képviselnünk egymást. Csakis egységesen tudunk erősek lenni. Ez az az üzenet, amit mi, fiatalok viszünk a kampányba. Ez az a jövőkép, amelyet mi úgy érzünk, hogy a feladatunk és felelősségünk egyaránt, hogy a jövőben ne legyen megosztottság, hanem egy egységes közösséggé váljunk. Hiszen gondoljunk bármit a világról, legyenek bármilyen nézeteink, egy dolog összeköt bennünket, mégpedig az, hogy magyarok vagyunk.”

A 22-es lista bűvös 77-es számát Nagy Tibor kapta, aki a szomszédos Farnad szülötte, így okkal érezhette otthon magát. Nagy Tibor és Dávid indulása azért is különlegességnek számít, mivel nem megszokott, hogy apa és fia ugyanazon választáson, ugyanazon listán induljanak. Nagy Tibor kiemelte annak fontosságát, hogy a polgárokat leginkább olyasvalaki tudja képviselni, aki közülük való, s aki tisztában van úgy a helyi adottságokkal, mint a hiányosságokkal.

Kimondta azt a tényt, ami bár mindannyiunk számára nyilvánvaló, mégsem beszélünk róla, ti. hogy azok a politikusok, akik szlovák párt színeiben indulnak a választásokon, egyszerűen nem látogatnak el a mi környékünkre, hogy megszólítsák a helyi választókat. Tőlük – az esetleges bejutásuk esetén – hiába várunk érdemleges képviseletet. Február 29. után sem fognak foglalkozni a déli régiókkal, úgy ahogy most sem teszik.

Nagy Tibor abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy ha a Magyar Közösségi Összefogás nem jut be a parlamentbe, akkor a felvidéki magyarságnak a jövőben valószínűleg semmilyen képviselete nem lesz, mivel a Most-Híd esélyei mára minimálisra csökkentek. Enélkül pedig nagyon nehéz – vagy inkább lehetetlen – lesz bármit is elérnünk olyan kérdésekben, mint a kettős állampolgárság, Malina Hedvig és Falath Zsuzsi esete és hasonló ügyek.

A fentieken kívül az est folyamán kialakult párbeszéd olyan témákat érintett, mint a magyarok, illetve az európai nemzetek fogyása, az asszimiláció, az önigazgatás, az állami és uniós támogatások elosztása, a felvidéki magyarság hátrányos megkülönböztetése, a helyi fejlesztések, a mezőgazdaság helyzete, valamint a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos nehézségek. A mintegy kétórás beszélgetés végeztével a jelenlévők még egy ideig a kultúrházban maradtak, ahol kötetlenül társaloghattak.


Szaller Gábor
a fotók a szerző felvételei

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb