A koronavírus-járvány miatt kialakult körülmények a vállalkozói szektort is súlyosan érintik, ezen belül is a kisvállalkozók vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

(fotó: REflex24)

Március 30-ával lazítottak a korlátozásokon, így az élelmiszerüzleteken, a gyógyszertárakon és drogériákon kívül egy sor egyéb kiskereskedelmi egység, bolt is újra kinyithatott, többek között a kertészeti szaküzletek, gumiszervizek, vaskereskedések, festékboltok, építőanyagokat árusító helyek, de az optikai szaküzletek is. Rövidített nyitva tartással bár, de újra fogadhat vásárlókat az ipolysági Oros Optika is, mely esetében a járvány okozta óvintézkedések jelentős forgalomcsökkenéssel jártak.

„Két hétig karanténban voltunk, ezért két hétig  mi is bezártunk, a forgalmunk a harmadára esett vissza. A múlt héten aztán rövidített nyitva tartással kinyithattunk, elsősorban az akut eseteket tudjuk ellátni,  gondolok itt például a sofőrökre, egészségügyi alkalmazottakra”

– mondta el kérdésünkre Oros Zoltán, az Oros Optika tulajdonosa, majd hozzátette: „Megértem az intézkedések jelentőségét, ennek azoban csak azé  a célja hogy az egészségügyi ellátórendszer nem omoljon össze. Viszont ha nem találnak ellenszert, gyors megoldást, a járvány meg fogja tizedelni nemcsak a vállalkozásokat, de a munkahelyeket is.”

A fodrász és kozmetikai szalonok  továbbra sem nyithatnak ki, de szorult helyzetbe kerültek többek között az autóiskolák is, hiszen az oktatási intézményekkel ellentétben esetükben szóba sem jöhet az on-line oktatás. Borúsan látja a helyzetet Bakai Péter, a Bakai Autóiskola tulajdonosa is:

„Teljesen leállították a rendszert,  tevékenységünket semmilyen formában nem tudjuk folytatni, tulajdonképpen munka és pénz nélkül vagyunk. Bevételünk egyelőre nincsen, pár hónapon belül feléljük tartalékainkat, s aztán bedől az egész.” 

Kérdésünkre továbbá elmondta, hogy az autóiskola néhány tanulója is kilátástalan helyzetbe került. „Voltak, akik már levezették a kötelező óraszámokat, vizsgára vártak, félő, hogy két-három hónap alatt sokat felejtenek, a sikeres vizsga érdekében újabb óraszámokat kell abszolválniuk, ami sajnos többletköltséget fog jelenteni számukra.”

Az éttermek és pizzériák ugyan vendéget nem fogadhatnak, de a házhozszállítási szolgáltatásnak köszönhetően többségük továbbra is működik, információink szerint forgalmuk nagyjából 30 százalékra esett vissza. 

„Ha sokáig zárva leszünk,  szinte  újra kell indítani a vállalkozást, többségünknek hiányzik ehhez a kellő tőke, mert minden hasznot a vállalkozásba forgattunk vissza. Minket is felkészületlenül, váratlanul ért a helyzet. Nem gondoltam volna, hogy  én ilyet még átélhetek. A huszonegyedik században”

– magyarázta kérdésünkre Bodzsár Péter, a Tortendecor tulajdonosa, aki a lapunk által megszólított kisvállalkozókkal együtt úgy gondolja, ha két-három hónapnál tovább tart a válság, valószínűleg vissza kell majd adnia vállalkozói engedélyét.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb