A Nyitra Megye Önkormányzata decemberi képviselő-testületén elfogadta 2021-re tervezett költségvetését, mely a korábbi évekhez hasonló kiegyensúlyozottságot mutat, a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt 275 millió 546 ezer euró szerepel.

A költségvetés dologi kiadásait illeti 265 millió 111 ezer € összegben, azok a megye által fenntartott illetve támogatott intézmények méltó körülmények közötti üzemeltetésére adnak lehetőséget, anyagi fedezetet. A járvány gazdasági következményeinek lesújtó hatása ellenére. A kiadási oldal legnagyobb része a dologi kiadásokat foglalja magába, mivel a beruházási költségek 10 millió 435 ezer eurót tesznek ki.

„A költségvetés tartalmazza a megyei utak 2021-ben megvalósuló burkolat-felújítását 7 millió € összegben, illetve a megpályázott EU-támogatások önrészét, ezen belül a megyei II. osztályú utak IROP-ból támogatott burkolat-felújításának önrészét, amelyet a megye saját költségvetéséből fedez. Jó hír, hogy a gazdasági visszaesés miatt a lezajlott közbeszerzések a tervezettnél alacsonyabb összegeket generáltak, így a keretösszegekből a korábbinál több útszakasz újulhat meg. A Lévai járás tekintetében ebből a csomagból újul meg a Szalka és Ipolypásztó közötti, illetve a Léva-Deménd szakasz is. A megyei költségvetésből 2o21-re tervezett burkolat-felújítások 68 százaléka a megye déli részén valósulnak meg. Ide tartozik pl. Ipolyság-Felsőtúr közti 2,9 km-es szakasz, Kisölved-Garamsalló közti szakasz (2 km); Nyírágónál 1 kilométeres; Csekénél 460 métere, illetve Farnadnál 1,7 kilométeres szakaszok burkolat-felújítása. Jó hír továbbá, hogy a kultúra, sport és idegenforgalmi támogatások nem a korábban tervezett mértékben lettek csökkentve, így a civil szervezetek, önkormányzatok, egyesületek munkáját jövőre is támogatni tudja a megye. A sporttámogatásokat  450.000 eurós keretösszeggel, a kultúra támogatásokat 500.000 €-val, a LEADER projektek támogatási keretét pedig 4 300.000 euróval fogadtuk el”

– tájékoztatott a pénzügyi részletekről Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

A megyei képviselők jóváhagyták továbbá azt a stratégiai dokumentumot, mely a következő, 2021-2027-es Európai Uniós ciklus forrásainak merítési tervét tartalmazza a regionális fejlesztésekre. Akárcsak elfogadták azt a területfejlesztési stratégia bevezető jelentését is, amelyet az újonnan létrehozott Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizálási Minisztérium és az EU illetékes szervei kértek a megyétől.

„E dokumentumban kellett lefektetni, hogy a megye felkészült a rendszer beindítására és üzemeltetésére, fel kellett továbbá vázolni a regionális fejlesztés fő irányvonalait a következő 7+3 éves időszakra. Létre kell még hozni a Megyei Partnerség Tanácsát, amelybe számos új tagot választott meg tegnap a megyei önkormányzat. A megyei képviselőtestületben a kellő döntések meghozatala előtti felkészülés fő hajtóereje az MKP megyei képviselőcsoportja volt. Ezt elismerték a szlovák ajkú megyei képviselők is. Ha nem látunk időben hozzá a kellő korrekció és módosítások felvázolásához, majd elfogadtatásához az egész testületben, a következő 10 évben a megye déli járásainak érdekei alapvetően sérülnének, a fejlesztések súlypontja csak a nagyobb városok, járási székhelyek lennének”

– tette hozzá Farkas Iván, az MKP képviselőcsoportjának frakcióvezetője.

Hozzátette: „A megyei testület jóváhagyta azt a kötelező érvényű rendeletét, amely a középiskolák és a gimnáziumok esetében, 2021-ben is szavatolja az azonos összegű alanyi jogú támogatást (fejpénzt) a megyei fenntartású, egyházi fenntartású és a magániskolák számára egyaránt. A testület elfogadta továbbá azt kötelező érvényű rendeletet, amely a regionális minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termelők és szolgáltatók számára nyújt megyei támogatást a védjegyek fenntartásához. Elfogadta továbbá azt a kötelező érvényű rendeletet, amely a partnerség elve alapján létrejövő helyi akciócsoportok (CLLD-HACS) stratégiájának kidolgozásához és a gyakorlatba történő átültetéséhez nyújthat megyei támogatást. Nem utolsó sorban a megyei önkormányzat létrehozta a kerületi turisztikai desztinációs managementet (TDM). Amely a megye területén levő 4 regionális vagy helyi TDM (Bars, Párkány, Dunamente, Nyitra) megyei ernyőszervezete lesz, valamint feladatába tartozik majd a regionális TDM-el nem rendelkező, ám idegenforgalommal vagy idegenforgalmi potenciállal bíró kistérségek felkarolása, promóciója és támogatása.”

Címkék: ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb