A 20 éve alakult Romane Jile – Cigány Szívek polgári társulás legfőbb céljai közé tartozik a cigány kultúra megismertetése és ápolása. Elsődleges feladatuknak a munkahely-teremtést tekintik, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás területére is. Babindák Istvánnal, a csoport vezetőjével beszélgettünk.

fotó: Romane Jile

Milyen szándékkal alapította meg társulását?

Már 1996-ban aktívan kezdtünk tevékenykedni a roma, illetve nem roma gyermekek jövőjéért. Vasárnaponként a szabadidőmben irodalmi délutánokat tartottam helyi fiatalok számára,  könyveket olvastunk,  irodalmi műveket elemeztünk. Igyekeztem a gyermekekkel megszerettetni a magyar-cigány irodalmat, és természetes feladatomnak éreztem segíteni őket az iskolai felzárkóztatásban. Az irodalom mellett a cigányzene oktatásával is foglalkoztunk. Ennek köszönhetően közülünk alakult meg a hét tagú Romano Jilo autentikus cigánynépzenét játszó együttes, akikkel 1998-ban Komáromban egy saját szerzeményű zenés balladával léptünk fel. Itt a Jókai Napokon különdíj minősítésben részesültünk.

Mit kell tudnunk erről a balladáról?

Ez egy közel másfél órás előadást takar, amely egy fiatal cigány-magyar szerelemespárról szól. Ennek az előadásnak köszönhetően sikerült bejánunk az egész Felvidéket. Felléptünk különböző helyszíneken, különféle eseményeken. Hírnévre tettünk szert, ami nagy öröm volt számomra.

Azt hiszem, ekkortájban határoztam el magamban, hogy egy csoportot alapítok. 

Babindák István a gyerekek körében (fotó: Romane Jile)

Változott valami, miután hivatalosan is elkezdtek tevékenykedni?

Tulajdonképpen nem sok minden. Talán annyi, hogy így tudtunk különböző projektekre pályázni, ugyanis addig mindent önerőből sikerült megoldani, hiszen államilag semmilyen támogatásban nem  részesültünk. Még ugyanabban az évben alakult meg nálunk, Csatán egy cigány klub, a legelső egész Nyitra megyében.

Mi a polgári társulás fő feladata?

Működésünk három fő alappillérre épül: a cigány kultúra ápolása, munkahelyteremtés és persze az oktatás.

Hogyan kell ezt a három alappillért elképzelni a gyakorlatban?

Az oktatás egy ún. Hétvégi Kollégium elnevezésű program keretében valósult meg. Itt már 11 pedagógus segítette a munkámat. 2016-tól Tanoda néven működik tovább.

fotó: Romane Jile

Ezzel az volt a célom, hogy a gyerekek az iskola után ne a presszóban, parkban csavarogjanak, hanem végezzék el becsületesen a házi feladataikat, és mi jó példával tudjunk nekik szolgálni.

Minden gyermeket bőrszíntől függetlenül szeretettel várunk, de cserébe itt kötelezően meg kell csinálják az otthonra kapott feladataikat, és aktívan részt kell, hogy vegyenek a foglalkozásokban.

Mivel hívő ember vagyok,  az egyik foglalkozás a bibliaóra, amit hetente megtartunk. A református felekezethez tartozó Bohák Ildikó jár el hozzánk előadásokat, beszélgetéseket tartani a Bibliáról.

Hogyan tudnak segíteni a munkahelyteremtésben?

Különböző tanfolyamokat indítottunk, mint például kőműves, pedikűrös, asztalos. Az ide beiratkozóknak egy öt hónapos képzésen kellett részt venniük Léván. Sokan ennek köszönhetően tudtak munkahelyet szerezni, és ezeknek az embereknek a többsége a mai napig tartja  velünk a kapcsolatot.

Nagyon  jól esik, amikor köszönetképpen képeslapot kapok valahonnan. Példának okáért az egyik kurzust elvégző személy Írországban tudott elhelyezkedni.

fotó: Romane Jile

Beszéljünk arról is, milyen rendezvényeket szerveznek.

Mindenképpen szeretném kiemelni a Cigány Fesztivált, amit a megyén belül minden évben más-más helyszínen szervezünk. Az egyik évben éppen a szülőfalumban, Nagyölveden rendeztük meg. Ekkor 670 jegyet sikerült eladnunk. A fellépők Dunaszerdahelytől egészen Királyhelmecig bezárólag érkeztek hozzánk, s mellettük persze a kultúrára szomjas közönség is szép számmal jelen volt.

A fesztiválon kívül évente megrendezzük a nyári táborunkat is, ahol a gyermekekkel több napon keresztül szórakozunk, kirándulunk. Továbbá háromhavonta egy alkalommal lehetőséget biztosítunk a cigány ifjúsági tehetségeknek, hogy megmutassák tudásukat a csatai kultúrházban.

Személyesen Ön melyik eseményre tekint vissza legszívesebben?

A Romano Jile zenekarunk egyik kiváló teljesítményére. A Pátria rádió, a Csemadok, és a Magyar Intézet szervezésében meghirdetett Tavaszi szél vizet áraszt országos népdal-és népzenei versenyen 48 csapatot megelőzve a dobogó legtetejére állhattunk.

Köszönöm szépen a beszélgetést. További sok sikert kívánok!

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb