Hagyományteremtő céllal emlékeztek meg Ipolyvisken a Csehországba deportáltakról 2022. január 30-án.

A megemlékezés a még élő és a már elhunyt deportáltakért felajánlott szentmisével kezdődött. Lormusz János ipolyviski esperesplébános prédikációjában hangsúlyozta:

„Fontos az emlékezés, különösen a fiatalok számára, hogy tanuljanak belőle, és ne ismétlődhessen meg ilyesmi egy nációval sem.”

Mindszenty József Hirdetem az Igét című válogatott szentbeszédek és körlevelek című könyvéből idézve elevenítette fel a Csehországba deportáltak mély hitét.

A megemlékezés a helyi Nepomuki Szent János szobornál folytatódott, ahol elhangzott Sajó Sándor Magyar háromság című verse, melyet a Csemadok helyi szervezetének elnöke, Setény Jakus Annamária köszöntő beszéde követett.

„Emlékezzünk azokra, akiket 75 évvel ezelőtt akaratuk ellenére Csehországba deportáltak. Sokan már nem lehetnek köztünk, de legyen számunkra példaértékű kitartásuk és honvágyuk szülőföldjük iránt”

– fogalmazott a Csemadok elnöke.

A megemlékezés történelmi áttekintéssel folytatódott.

„Ma már sokan nem állnak itt, akik két vagy több évvel ezelőtt még az élénken élő emlékeiket eltudták mesélni. Egyre kevesebben vannak, de mi nem felejthetünk. Emlékezzünk együtt minden év januárjában, hiszen ekkor indult el Csehországba az a marhaszállító vagon, amely az ipolyviskieket is szállította”

– hangsúlyozta beszédében Baka Anita, aki 2019-ben gyűjtötte össze az ipolyviski deportáltak névsorát.

Ipolyviskről 114 lakost kényszerítenek arra, hogy előre megszabott súlyú csomagokkal bevagonírozva, majd a téli hónapokban napokig utaztatva, számukra előre nem ismert helyre szállítottak. Az Ipolyviskről a kijelölt lakosokat Tompára vitték, ahonnan vonattal indultak tovább. A cél Nepomuk városa és annak környéki falvak, tanyák voltak.  A nepomuki vasútállomásra érve szószerinti rabszolgapiac fogadta az odaérkezőket. Cseh gazdák válogattak közülük, keresve a földjükre legmegfelelőbb munkaerőt. Az beszámolókból kiderült, hogy kinek szerencsésebben, kinek szerencsétlenebbül alakult a sorsa. Sokan kísérelték meg a hazaszökést.

Az első transzport Ipolyviskről 1947. január 12-én indult, ez adta az apropóját a januári megemlékezésnek.

Két évvel ezelőtt, 2019. december 15-én advent harmadik vasárnapján került sor az első megemlékezésre Ipolyvisken. Akkor került sor a  már nagyon rossz állapotban lévő, de az esemény tiszteletére felújított Nepomuki Szent János szobor megáldása, melyet Orosch János érsekatya végzett el. A felújított szobor kiegészült az 1946/47-es év deportáltjainak emléktáblájával. A deportálásból hazatérő magyarok a helyi Nepomuki Szent János szobornál adtak hálát a hazatérésükért.

A megemlékezés végén sor került a koszorú elhelyezésére.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb