Hirdetés

A helyi Csemadok, a helyi önkormányzat és a helyi tájház közös szervezésében április utolsó napján tavaszi vártúrával egybekötött májusfa állításra került sor Ipolyvisken. A túra kiegészült egyéb programokkal is, amelyeknek a tájház adott otthon.

Az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb kutatása vette kezdetét tavaly Ipolyvisken. Az Árpádok nyomában elnevezésű ásatássorozat keretén belül Árpád-kori lelőhelyeket tárnak fel több településen, köztük Ipolyvisken, a Mahér dombon is. Georadarral, magnetométerrel és lidar technológiával való mérések már megtörténtek, amelynek eredményeként nyáron hat héten át tartó ásatásokra fog sor kerülni a községben. A feltevések szerint a bronzkorból, a neolitikum időszakából, a római korból és a kora középkorból és a középkorból várhatóak leletek.  A tavaszi vártúra ennek az ásatássorozatnak a megelőlegezése volt.

„A vártúra egyik fő célja az volt, hogy tapasztalat útján, helyszínen ismertessük meg főként a fiatal korosztállyal a Mahér jelentős történelmi szerepét a különböző korszakokban. Bár jelenleg viszonylag keveset tudunk róla, rengeteg a nyitott kérdés, legalább az érdeklődést fel szerettük volna kelteni múltunk e jelentős helyszíne iránt. Szintén céljaink közt szerepel ezt a túrát megvalósítási az ősz folyamán, amihez az itt szerzett ismeretek, feltételezések kiváló összehasonlítási alapot nyújtanak majd a nyári ásatások által szerzett eredményekhez való viszonyításhoz”

– fogalmazott   a község polgármesterasszonya, Antal Nyustin Ágnes.

A szervezők vártúrát régészeti játékokkal tették színesebbé és élvezetesebbé.

A nap egyik meghatározó programpontja a májusfa állítása volt. Ipolyvisken első ízben került sor májusfa felállítására a tájház épületénél, amelyből a kicsik és a nagyok egyaránt lelkesen kivették a részüket. A májusfa állításának hagyomány szerinti időpontja a május 1-jét megelőző nap délután vagy este volt.

Májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. A hagyomány szerint udvarlási szándékkal állították a májusfákat a legények a lányos házakhoz. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, díszítették fel, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfához rögzítették volna. Ezt a tradíciót hivatott felidézni a szombati rendezvény.

Kézműves foglalkozások, állatsimogatás, cserkészjátékok, népi játékok és a tájház állandó tárlatának megtekintése színesítette a programot.  A tájház díszítésnek céljából a gyerekek muskátlit ültettek és elhelyezésre került a tájház új míves táblája is. A kemencés finomságok sem maradhattak el: meggyes-szilvás lepény várta a tájház udvarába érkezőket.


A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.06.04.

Ilyen volt a városi gyereknap Ipolyságon – képgaléria

Sok-sok év után újra élettel telt meg a Sóderos a tegnapi szezonnyitó városi gyermeknapon. Gyönyörű, rendezett környezet, színes…

2023.06.05.

Nemzeti összetartozás napja Ipolyságon (+képgaléria)

A trianoni békeszerződés megkötésének napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító törvényt 2010-ben fogadta el az magyar országgyűlés, melynek…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb