Hirdetés

A helyi Csemadok, a helyi önkormányzat és a helyi tájház közös szervezésében április utolsó napján tavaszi vártúrával egybekötött májusfa állításra került sor Ipolyvisken. A túra kiegészült egyéb programokkal is, amelyeknek a tájház adott otthon.

Az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb kutatása vette kezdetét tavaly Ipolyvisken. Az Árpádok nyomában elnevezésű ásatássorozat keretén belül Árpád-kori lelőhelyeket tárnak fel több településen, köztük Ipolyvisken, a Mahér dombon is. Georadarral, magnetométerrel és lidar technológiával való mérések már megtörténtek, amelynek eredményeként nyáron hat héten át tartó ásatásokra fog sor kerülni a községben. A feltevések szerint a bronzkorból, a neolitikum időszakából, a római korból és a kora középkorból és a középkorból várhatóak leletek.  A tavaszi vártúra ennek az ásatássorozatnak a megelőlegezése volt.

„A vártúra egyik fő célja az volt, hogy tapasztalat útján, helyszínen ismertessük meg főként a fiatal korosztállyal a Mahér jelentős történelmi szerepét a különböző korszakokban. Bár jelenleg viszonylag keveset tudunk róla, rengeteg a nyitott kérdés, legalább az érdeklődést fel szerettük volna kelteni múltunk e jelentős helyszíne iránt. Szintén céljaink közt szerepel ezt a túrát megvalósítási az ősz folyamán, amihez az itt szerzett ismeretek, feltételezések kiváló összehasonlítási alapot nyújtanak majd a nyári ásatások által szerzett eredményekhez való viszonyításhoz”

– fogalmazott   a község polgármesterasszonya, Antal Nyustin Ágnes.

A szervezők vártúrát régészeti játékokkal tették színesebbé és élvezetesebbé.

A nap egyik meghatározó programpontja a májusfa állítása volt. Ipolyvisken első ízben került sor májusfa felállítására a tájház épületénél, amelyből a kicsik és a nagyok egyaránt lelkesen kivették a részüket. A májusfa állításának hagyomány szerinti időpontja a május 1-jét megelőző nap délután vagy este volt.

Májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. A hagyomány szerint udvarlási szándékkal állították a májusfákat a legények a lányos házakhoz. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, díszítették fel, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfához rögzítették volna. Ezt a tradíciót hivatott felidézni a szombati rendezvény.

Kézműves foglalkozások, állatsimogatás, cserkészjátékok, népi játékok és a tájház állandó tárlatának megtekintése színesítette a programot.  A tájház díszítésnek céljából a gyerekek muskátlit ültettek és elhelyezésre került a tájház új míves táblája is. A kemencés finomságok sem maradhattak el: meggyes-szilvás lepény várta a tájház udvarába érkezőket.


A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb