2023 januárjának utolsó hétvégéjén került sor az 52. Szülők és Iskolabarátok Báljára, Zselízen.

bál
Fotó: Puksa Andrea

Az 1969. február 14-én megrendezett első szülői bál kezdeményezője az akkor még Kilencéves Alapiskolának nevezett oktatási intézmény igazgatója, Göbő Lajos és helyettese, Nyustyin Ferenc volt.

A szervezők már a kezdeti időszakban több célt fogalmaztak meg. Egyrészt alkalmat szerettek volna biztosítani a szülők és a pedagógusok részére egy kellemes, tartalmas közös programban való részvételre, kötetlen beszélgetésekre, a szülői és nevelői közösség közötti kapcsolatok erősítésére; másrészt a bálok bevételéből a szülői munkaközösség támogatta a tanulók iskolán kívüli tevékenységét: a különböző versenyeket, az úszó- és sítanfolyamokat, valamint egyéb rendezvényeket”

– fogalmazta meg korábban Feri bácsi, aki 1974 és 1991 között az intézmény vezetőjeként is tevékenykedett.

A nagyvonalú támogatók jóvoltából a bál során évről évre értékesebb tárgynyereményeket sorsolnak ki. A tombolát leginkább a helyi vállalkozóktól szerzik be; nekik is köszönhető, hogy a szervezők minden alkalommal anyagi nyereséggel zárják a báli időszakot. A befolyt pénzösszeget az oktatási intézmények között osztják szét; a mulatság lényege mégis inkább az erkölcsi haszon, ahogyan arról az alapiskola és a Comenius Gimnázium mellett működő szülői szövetségek vezetője, Puksa Andrea is beszélt:

Összetartó erejű rendezvényünknek a mulatozáson túl küldetése is van, hiszen a bál is összefogja a helyi magyar oktatási intézményeket. Mindig többen vagyunk, ezzel együtt a hangulat is évről évre fokozódik. Nehézkesen indult ugyan, de mára már olyan nagy családdá nőttünk, hogy a kultúrház mindkét oldalhelyiségét is meg kell nyitnunk, hogy elférjünk.”

A Kincső Néptáncegyüttes fellépése ( Fotó: Puksa Andrea )

A szervezés közös munkájában – a szülőkön kívül – a mai napig részt vállal az igazgatóság és a tanári kar is. A kezdetben kizárólag az alapiskolához kötődő bálnak 2004-től a helyi Comenius Gimnázium is részese, 2016 óta pedig – éppen Puksa Andrea kezdeményezésére – a Cimbora Óvoda csatlakozásával már mindhárom magyar intézmény közös szervezésében valósul meg a Szülők és Iskolabarátok Bálja.

A megnyitó során megköszönték a Comenius Gimnázium szülői szövetsége leköszönő elnökének, Klimaj Ildikónak a munkáját, majd a Cimbora Óvoda szülői szövetségének nevében Fűri Marianna – az oktatási–nevelési intézmények igazgatóival egyetemben – köszöntötte a vendégeket.

Tombolahúzás (Fotó: Puksa Andrea )

Az est kulturális részeként a helyi Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes – Vág- és Garam-menti, valamint bukovinai táncokkal – mutatta meg magát, s a műsorfolyamot Végh Lina és Salík Zoltán társastánccal színesítette. Az egész estés zenéért Torma Róbert és társa felelt.

A mulatság reggelig tartott fergeteges hangulatban. Jövőre még színvonalasabb és gazdagabb bált tervezünk, hiszen szerencsére van rá igény. Együtt minden könnyebb és élvezetesebb, a sikerélmény pedig a jutalom”

– zárta gondolatait Puksa Andrea.

Kaszmán Zoltán/ma7.sk

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb