2022. szeptember 24-én került sor Viszolajszky Károly Egy zarándoklat élményei című útirajzának második, javított kiadásának bemutatójára Alsószemeréden. A Zemered Polgári Társulás szervezésében megvalósuló rendezvényre mintegy félszázan voltak kíváncsiak. Kevesen tudják, de az 55 évig Alsószemeréden szolgáló Viszolajszky Károly érdeme, hogy a jeruzsálemi Pater Noster templom falán magyar nyelven is elhelyezték a Miatyánk imádság szövegét.

Alsószemeréd gazdag egyháztörténelmi múlttal rendelkező település. Ennek a gazdag múltnak és a történelmi hagyományoknak a megőrzését tűzte ki célul a 2020-ban alakult Zemered Polgári Társulás.

„A társulás elsődleges célja Alsószemeréd község kulturális és történelmi kincseinek, értékeinek megőrzése. Fontosnak tartjuk, hogy őseink kulturális és történelmi hagyatéka ne merüljön feledésbe, hogy gyermekeink is megismerjék községünk történetét és a helyi kultúrát. Községünk évtizedeken keresztül híres volt a környéken a zárdájáról, ahol a helyi irgalmasrendi nővérek segítették a szegényeket, ápolták a betegeket, de ugyanitt tanították nagyszüleinket és dédszüleinket is. Az alsószemerédi dombokon, a Szalmás oldalon találták meg a régió legértékesebb középkori leleteit is, a népszerű európai csatos hadi sisakokat, amelyekből Európa szerte csupán 40 db találtak a régészek”

– fogalmazott köszöntőjében Balla Szilvia, a Zemered Polgári Társulás elnöke.

Képünkön Dr. Horváth Béla. Dr. Kiss László és Balla Szilvia

Viszolajszky Károly alsószemerédi esperes-plébános útirajza 1887-ben jelent meg először, melynek ma már csupán egyetlen példánya maradt fenn az Országos Széchényi Könyvtárban.  A szeptember 24-én megrendezésre kerülő könyvbemutatóra nem csak a községből, de a környező falvakból is érkeztek érdeklődők. A könyvet Dr. Kiss László orvostörténész és Viszolajszky Magyarországon élő rokona Dr. Horváth Béla, volt országgyűlési képviselő mutatta be.

Viszolajszky Károly, Alsószemeréd egykori esperes-plébánosa

Dr. Kiss László ismertette Viszolajszky Károly esperes-plébános életútját és kiemelte, hogy nem csak most, de a korában is kiemelkedő volt 55 esztendei lelkipásztorkodás egy s ugyanazon helyen. Viszolajszky nyomot hagyott Alsószemeréd egyháztörténeti múltjában, hiszen lelkipásztorkodása alatt gazdag plébánosi tevékenységet folytatott.  1884-ben Keresztelő Szent János tiszteletére templomot emelt, 1885-ben pedig a felsőszemerédi Stainlein-Saalenstein Leontina grófnő által alapított Mária-zárdát szentelte fel. A faluban szegény- és árvaházat alapított, melyet az irgalmasrendi nővérek vezettek. Az elődje, Fábián János plébános által vezetett plébániatörténetet, vagyis Historia Domust buzgón tovább írta, ezen felül a helyi Katolikus olvasókör elnöke is volt.

1885-ben csatlakozott egy bajorországi Szentföldre induló zarándokcsoporthoz. Élményeit összefoglalta és kiadta Egy zarándoklat élményei Egyiptom, Jeruzsálem és Rómában, útirajz 1887. címmel. Útleírása nem csak izgalmas olvasmány, hanem egyszerre tekinthető kordokumentumnak és művelődéstörténetnek is.  Viszolajszky több hónapon át tartó útja során számos országban megfordult. Személyesen találkozott XIII. Leó pápával, akivel a szerencsés fordulatoknak köszönhetően sikerült beszélgetésbe elegyednie. Pápai áldást kért a plébánia híveire, amit a zarándoklatról való hazatérése után ki is osztott.  A zarándokcsoport egyetlen magyar nyelvű tagjaként érkezett meg Jeruzsálembe, ahol szomorúan tapasztalta, hogy az Olajfák hegyén álló Pater Noster templom falán a magyar nyelv kivételével 32 nyelven olvasható a Miatyánk szövege. Ekkor határozta el az esperes-plébános, hogy hazatérte után gyűjtést szervez a magyar nyelvű tábla elkészítésére.

Miatyánk-tábla

1888-ban került elhelyezésre a két méter magas és egy méter széles magyar nyelvű Miatyánk tábla, mely Viszolajszky Károly alsószemerédi plébános útirajza bevételéből a templomi gyűjtésből és Fraknói Vilmos püspök adományából készült el.

A könyvbemutatón a magyar nyelvű Miatyánk tábla hiányáról szóló könyvrészletet Csóvány Adrián olvasta fel, aki a Palóc Társaság magyar kultúra napja tiszteletére kiírt pályázatán második helyezést ért el az Alsószemerédről és Viszolajszky Károlyról készített munkájával.

A könyvbemutatón a magyar nyelvű Miatyánk tábla hiányáról szóló könyvrészletet Csóvány Adrián olvasta fel.

Dr. Horváth Béla, volt országgyűlési képviselő, a Hit Pajzsa díj alapítója Viszolajszky Károly Magyarországon élő rokona, elmesélte a plébános több mint 100 évvel ezelőtt kiadott könyvének egyetlen példányának kalandos megszerzésének történetét. A 2022-ben kiadott második, immáron javított kiadást egyetemisták egy csoportjával karöltve lábjegyzetekkel és megjegyzésekkel egészítették ki, ezáltal olvasmányosabbá téve azt.

Dr. Horváth Béla elmondta, hogy az új kiadás megjelentetésével az volt a cél, hogy minél szélesebb körben megismerjék a pélábános-író munkásságát és értékes tevékenységét, amelyet végzett, nem utolsó sorban emléket állítva ezzel felmenőjének. Ezen okból a rendezényen megjelenők ingyen hazavihettek egy-egy példányt Viszolajszky útleírásából.

Dr. Horváth Béla javaslattal állt elő, miszerint a Jeruzsálemben található magyar Miatyánk hiteles másolata kerüljön elhelyezésre az alsószemerédi templom oldalfalán, ezzel is emlékezve Viszolajszky Károly magyarságért kifejtett erőfeszítései előtt. Erre a célra Dr. Kiss László felajánlotta az első komolyabb összeget.

Viszolajszky Károly esperes-plébános 1929-ben bekövetkezett haláláig élt és szolgált Alsószemeréden. Sírja, édesanyjáéval szemben, a helyi temetőben található. Az egykori szeretett plébános sírhalma fölé a Jó Pásztor szobra magasodik kezében pásztorbottal, lábánál két báránnyal mellette pedig egy kőkereszt áll. A síremlék az alószemerédi hívek adományából 2019-ben teljesen felújításra került.

A rendezvény végén a jelenlévők és a családtagok közösen koszorút és mécseseket helyeztek el a sokra becsült egykori plébános sírjánál. Lormusz János esperes-plébános vezetésével az emlékezők közösen elimádkozták a Miatyánkat.

Balla Szilvia, a Zemered Polgári Társulás elnöke a Szövetség párt alsószemerédi polgármesterjelöltje. Ezúton is sok sikert kívánunk az október 29-i megmérettetéshez!

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb