2021.07.05-én került sor a Magyarok szlovákul elnevezésű kétnyelvűségi konferenciára, melynek fókuszában az együttélés nyelvi kihívásain túl különböző aktuális pedagógiai kérdések voltak. Az érdeklődők öt szakember előadását hallgathatták végig, a kiemelt vendégek közt megjelent Csenger Tibor megyei alelnök és PhDr. Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos.

L. Ritók Nóra

Cseri Zita polgármester asszonytól megtudtuk, az eleve problematikus anyanyelvi szintű szlovákoktatás kapcsán fogant a konferencia ötlete. Az eredetileg 2020-as évre tervezett esemény elsősorban a Bakos Adrienn által kifejlesztett nyelvoktatási módszerrel elért helybéli sikereket lett volna hivatott bemutatni, ám a világjárvány idején nem volt lehetőség sem a jelenléti oktatásra, sem a konferenciaszervezésre.

A kétnyelvűségről a párkyn és a horcsicán túl

A vírushelyzet harmadik hullámának lecsengését követően, a témakörök aktualizálása után sikeresen lezajlott az esemény. Komoly érdeklődésnek örvendett az előadás-sorozat, a szervezők becslése szerint a vendégek túlnyomó része pedagógus, ám távolabbról is érkeztek néhányan, sőt a helybéliek közül is sokan megjelentek.

Dr. Szarka László történész A közös múlt kérdései a magyar és a szlovák történelemben c. előadásával megadta a konferencia alaphangját, kiemelve a multiperspektivitás fogalmát mint a megbékéléshez vezető lehetséges utat. Dr. Szabómihály Gizella nyelvész A kétnyelvűségről a párkyn és a horcsicán túl c. előadása követte a sort, melyben felhívta a figyelmet a használatban lévő magyar nyelvtankönyvek hiányosságaira – sokkal több, a mindennapokban is alkalmazható példára volna szükség a kétnyelvűség kapcsán. Derült pillanatok következtek, amikor az anyaországi vendégek az előadás végén megkérdezték, mégis mit jelent a horcsica és a párky.

PhDr. Bukovszky László

Az első szekció után lehetőség volt kérdezni is, a szünet előtt PhDr. Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos szólt még néhány szót a jelenleg már adott törvényi keretekről. Az is kiderült, hogy bő 30-40 éves lemaradást kell pótolni e téren, ám a jó gyakorlat idővel bevett szokássá válhat és már „megjöttek az első fecskék” – legyen szó a hivatali ügyintézés kétnyelvűségéről, vagy a bolti feliratok problematikájáról.

Peer Krisztina

A második szekciót Dr. Földes Petra nyitotta Nyelvzavar az iskolában c. előadásával, a mentálhigiénés szakember az érzelmi üzenetek közvetítésének fontosságára helyezte a hangsúlyt. Határhelyzetek – Szerepeink az iskolában és otthon címmel Peer Krisztina gyermekpszichológus adott elő, elsősorban az online oktatás kihívásairól, tapasztalatairól. A konferencia záróelőadását L. Ritók Nóra művész és tanár tartotta Esélykiegyenlítés az iskolarendszerben cím alatt, melynek fő témája a mélyszegénységben élő diákok oktatásának helyes megközelítésmódja volt.

Az első két előadás segítségével megkíséreltük a történelmi és nyelvtani kérdéseket helyrerakni, további három előadó segítségével pedig korunk legégetőbb pedagógiai problémáit jártuk körül, például az online térben zajló oktatás nehézségeit, illetve a hátrányos helyzetű diákok tanításának és nevelésének lehetőségeit.

– meséli Cseri Zita.

Cseri Zita, Nagyölved polgármestere

Az esemény fő célja a konferencia címében kijelölt téma minden oldalról való megközelítése volt a polgármester asszony szerint. Az előadók és résztvevők olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mi az, ami összeköt, mi az, ami elválaszt és mi az, amin érdemes javítani. Cseri Zita szerint egyéni hozzáállásunkon mindenképp érdemes csiszolni – amennyiben képes volt gondolkodásra sarkallni az érdeklődőket, a konferencia elérte a célját.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb