A nagysallói tájház augusztus 18-án, immár 3. alkalommal adott otthont helyi amatőr festők kiállításának. Nagysallóban a búcsút augusztusban tartják, augusztus 20-án, illetve az ehhez a naphoz legközelebb eső vasárnap, mivel a katolikus templom Szent István királynak van szentelve. A búcsúval egy időben szervezik a hagyományos Falunapokat is, amelynek rendezvényi az egész hétvégén zajlanak.

„A Falunapok keretén belül a tájház is mindig bemutatkozik, általában egy kiállítással és utána pajtaszínházzal, vagyis egy szabadtéri színházi előadással. Harmadik éve szervezünk kiállítást olyan amatőr művészek alkotásaiból, akik itt élnek, vagy éltek Nagysallóban”

– fogalmazott Kicsindi Enikő a helyi FolkArt polgári társulás egyesület elnöke.

Rendhagyó kiállításnak adott otthont a nagysallói tájház 2023. augusztus 18-án, amikor is nagymama és unokája közös kiállítását szervezték meg.  A párkányi Tóth Annamária dekoratőr, virágkötő és esküvőszervező Nagysallóból származik. Festményei mellett helyezték el a nagymamája, Porubszky Károlyné Gőgh Mária által készített és még megmaradt alkotásokat.

Porubszky Károlyné Gőgh Mária tehetséges kislánynak bizonyult, akire a tanára is felfigyelt és javasolta, hogy tanuljon rajzot, festészetet, csiszolja tehetségét, hiszen az adottsága megvolt hozzá. Édesanyja korai elvesztése azonban meghiúsította a továbbtanulás lehetőségét. A második világháború alatt ismerkedett meg a nagysallói Porubszky Károly asztalossal, akivel később összekötötte az életét. Közösen felépítették a házukat. Károly tehetségét mutatja, hogy bútorai sok nagysallói házban még ma is megtalálhatóak. Mária kreativitása egész életét végig kísérte. Szerette a virágokat, kertjét virágokkal ültette be, rózsákkal, kardvirágokkal. Unokája, Annamária, a mai napig emlékszik, hogy nagymamája a születésnapján mindig a kertjében termesztett virágokkal köszöntötte fel. Az unokáiknak közösen készítettek játékokat. Károly asztalosként összeállította, Mária kifestette. Ezekből a játékokból csupán az unokának készült játékbölcső maradt meg, amelyet a látogatók a kiállításon is megtekinthettek

 Tóth szül. Porubszky Annamária tehetségét a nagymamájától örökölte, aki nagy hatással volt rá. Ő tanította meg a virágok szeretetére, kislányként a nagysallói virágoskertben kötötte az első virágcsokrait. Budapesten szerzett virágkötészeti oklevelet, később Párkányban nyitott virágüzletet. A virágkötészethez párosult az esküvőszervezés.  Számos esküvőt és rendezvényt szervezett. Számos híres ember esküvőjén mutatta meg tehetségét. Dolgozott a gödöllői és a bélai kastélyban is. Annamária tehetsége a festészetben is megmutatkozik. Elsősorban olajfestményeket készít, de mellette nagy kedvence a pasztell is. Tehetségét már nem egy kiállításon bizonyította. Ez a kiállítás azonban különleges, hiszen először láthatóak együtt a nagymama és az unoka munkái.

Hanula János

Az érdeklődők megtekinthették továbbá Hanula János képeit is, aki ügyes tanulóként 1936-tól a komáromi Szent Benedek-rendi Katolikus Gimnázium tanulója volt. Papnak készült. A második világháború viszont közbeszólt, és a háború után szobafestőnek tanult. 1947-ben nősült, ekkor vette el Vörös Ilonát, ha bármelyik családnak csomagolni és menni kell, együtt telepítsék ki őket. Három fiuk született. Szobafestő, majd a tolmácsi Kirov gyár alkalmazottjaként festékszóróval fújta le az ott készült alkatrészeket. Testvérével, Lajossal mindketten tehetségesek voltak. Míg Lajos a tájképek mestere volt, János portrékat készített. Szerettek másolatokat is készíteni festményekről. Hanula János a Nagysallói Önkéntes Tűzoltó

Egyesület elnöke, majd haláláig a titkára volt. 1957-től Hanula János főparancsnokot a zselízi járási tűzoltó egyesület első fizetett titkárává választotta. Tíz évig szolgált itt. Az, hogy ez a két elfoglaltság az élete része volt, mi sem bizonyítja, mint a tűzoltó szertárban található festmény, amelyet a nagysallói egyesületnek szövetségnek készített.

A FolkArt PT és a Csemadok helyi alapszervezete közös szervezésében, a helyi önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvényre sokan kíváncsiak voltak. A kiállítás után Gál Tamás rendezésében a CsaVar Színház (Gál Tamás, Kiss Szilvia és Lakatos Áron) mutatta be A három kívánság című darabját. A tájház kiállítása és a fergeteges előadás sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az asztalokon ülő nézők és a tömött sorokban álló érdeklődők.

A tájház bemutatkozásának második napján míg a felnőttek megtekintették a kiállítást, addig a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Képeslap készítés, karkötőfonás mellett a tányérfestés technikájával ismerkedhettek meg.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb